Fodersilo tömd på foder och kränkande klotter

HAMMERDAL (JT) I höstas satte Per Björn Sparrock upp silon med foder åt renarna i hägnet strax utanför Hammerdal. Den gångna helgen har någon tömt ut foder på marken och för säkerhets skull lämnat en hälsning efter sig: ”Varning för lappar”.
– När jag kom dit trodde jag att det var någon som glömt stänga, men så såg jag meddelandet med tuschpenna. Jag har gjort en polisanmälan för samebyns räkning, men sedan är det inte så mycket att göra. Det är mycket foder som förstörts, säger Per Björn Sparrock, tf ordförande för Jijnjevaerie sameby.
– Det är väl något som retar folk, men jag har inte varit med om just det här förut. Materiella skador är en sak, men nu är det djuren som får lida. Vi hade tänkt vara kvar en dag till, men nu börjar vi flytten till Hotagsfjällen. Förhoppningsvis klarar vi av det på två dagar. När vi är framme släpper vi dem och renarna får ströva fritt.
Man blir ju lessen och förtvivlad, varför ska renen få lida. Men det händer för att man är same, det har jag varit utsatt för hela skolgången. Det är inte på samma sätt nu, men man får höra att man är en lappjävel. Det är renarna som får lida, säger Per Björn.
Nu går flytten till fots mot fjällen och uppemot åtta personer kommer att jobba med renhjorden.
Därefter blir det dags för familjen Sparrock med ett tvillingpar på 1,5 år att flytta från Hammerdal till Valsjöbyn där halva året tillbringas.
INGER KRAFT ETZLER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)