Mer tid att odla under coronakrisen
MÖRSIL (JT) Vårens exceptionella situation med covid-19 har i alla fall fört något gott med sig. Handelsträdgårdarna har aldrig tidigare upplevt en sådan rusning. Ett exempel är Ocke Trädgård i Mörsil.
– Det är helt fantastiskt, jag har aldrig varit med om något liknande. Och ändå brukar den riktigt stora ruschen inte vara förrän i mitten av maj, säger ägaren Mikael Nordqvist.
Tillsammans med sin fru Carola äger och driver Mikael Nordqvist den populära handelsträdgården för fjärde säsongen nu. De öppnade för denna säsong i förra veckan och de har redan haft en strid ström av kunder. Det är speciellt en sak om efterfrågas extra mycket nu:
– Ja, det ätbara. Det kan vi bland annat se på försäljningen av fröer.
Det är situationen med covid-19 som skapat detta, tror han. Folk håller sig helt enkelt hemma och har då tid att odla.
– Tidigare har jag ofta hört att de inte vill odla med tanke på att de är bortresta under semestrarna och då inte kan vattna. Men denna sommar verkar de rigga för att hålla sig hemmavid. Det är roligt, inte minst för att barn då lär sig mer om vad maten kommer från.
– Dessutom är en del lite oroliga för mataffärerna ska ha tillräckligt med grönt framöver. Kunder berättar till exempel att de vänder upp och ned på sina gräsmattor för att odla potatis.
Så Mikael ser väldigt hoppfullt på denna säsong, som kanske till och med kommer att kunna bli längre än vanligt. Ja, det är så att han oroar sig lite för att de inte ska kunna få hem tillräckligt från leverantörerna i Skåne.
–Vi har redan dubblat alla våra beställningar, men det är inte säkert det ens räcker!
Mikael är tredje generationen att utveckla denna handelsträdgård. Han har mer eller mindre vuxit upp i ett växthus och sedan tog över rörelsen efter sin mor. Men han flyttade den till centrala Mörsil, efter att den tidigare legat i just Ocke. Namnet behöll han dock. Och han trivs med att vara trädgårdsmästare.
–Ja, varje säsong innebär en nystart. Nya blommor slår ut varenda dag. Jag som varit med om dem sedan de var fröer, kan verkligen följa hur livet spirar.
[su_slider source=”media: 5589,5590,5587″ link=”image” width=”800″ height=”600″]
I det 350 kvadratmeter stora växthuset ryms allt från orkidéer till sättpotatis. Xhelil Bajraktari och hans fru Arjeta arbetar där med olika förberedelser. De kommer från Kosovo, där de var vana odlare.
Vid fröväggen står kompisarna Carolina Manfredsson och Agnes Gigol och botaniserar. De bor i Åre och har bestämt sig för att odla på balkongen: koriander, sallad, mangold och annat.
– Vi har jobbat i restaurangvärlden i Åre men så fort liftarna stängde, stängde allt annat också. Så nu har vi tid att odla! Det ska bli roligt att fixa på balkongen, säger de båda.
Utomhus står rader med knoppande penséer i väntan på pryda rabatter, färggranna skottkärror och mycket mer. Här har Birgitta Larsson från Ågårdarna just plockat till sig ett härligt lass med penséer.
–Jag har handlat här förut, så det var självklart att åka hit och blommor. Men se peran, de har jag själv, förklarar hon.
LOTTE MJÖBERG
[su_box title=”Trädgårdsmästare Mikael Nordqvists bästa tips till odlingsintresserade:”]• Våga prova att odla grönsaker: tomater, gurka, grönkål, vitkål… Använd täckduk till de som behöver det.
• Satsa på att köpa bra kvalitetsjord. Jorden är viktig, det är ur den allt ska komma.
• Blåbärstry är ett nytt, lättodlat bär för kallt klimat.[/su_box]
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)