”Jag kallar PostNords VD till Jämtland”

KROKOM (JT) I förra veckans ledare delade chefredaktören Ralph Rentzsch med sig av sina tankar om PostNord. Det var ord och inga visor: ”PostNord är världens sämsta service- och transportföretag”, skrev han bland annat. För tråkigt nog får inte alla prenumeranter alltid sina tidningar på torsdagarna, som de betalar för.
Detta har fått riksdagsledamoten Per Åsling att agera på direkten!
Pelle, som han kallas, sitter i riksdagen för centerpartiet. Han är själv bosatt på landsbygden i Krokoms kommun och vet vad det betyder.
–PostNords agerande är mycket allvarligt ur en demokratisynpunkt. PostNord har ett ansvar för att posten ska komma fram genom den så kallade samhällsomfattande tjänsten, säger han.
Denna demokratifråga ser han som extra aktuell i just Jämtland, som har förhållandevis lite utbyggt bredband:
–PostNord bryter mot svensk lagstiftning genom sitt agerande. De utför det uppdrag de tagit på sig på ett mycket illa sätt. PostNord ägs till 60,7 procent av svenska staten, det är alltså inte som vilket kommersiellt bolag som helst. Därför kallar jag nu PostNords VD Annemarie Gardshol upp till länet. Jag vill konfrontera henne med hur Jämtlands Tidning och dess prenumeranter drabbas.
För det är många ledsna och upprörda meddelanden från prenumeranter som redaktionen får ta emot, när den efterlängtade tidningen inte landat i brevlådorna en del torsdagar. Och nu ska PostNord på försök dessutom börja med varannandagsutdelning i ett område i Skåne.
–Varannandagsutdelning ser jag som ett mycket riskabelt experiment. Vissa branscher kan bli extra hårt drabbade, som de lågfrekventa tidningarna.  Prenumeranterna riskerar att få sina tidningar med flera dagars förskjutning, fortsätter Pelle.
Han berättar om hur posten för sex år sedan aviserade om att brevlådor skulle flyttas. Det ansågs fullt rimligt att fastboende i exempelvis Härbergsdalen i Strömsunds kommun skulle få åka flera mil till brevlådan. Då bjöd han upp Post- och telestyrelsen.
–Jag hörde ju att de hade skrivbordsperspektivet, där de satt nere i Stockholm. Men två personer kom i alla fall hit och vi åkte tillsammans upp till Härbergsdalen. ”Vi får ett annat perspektiv när vi konfronteras med verkligheten” sa de till mig efteråt. Det slutade med att brevlådorna flyttades tillbaka!
Nu är det alltså dags för ett besök av PostNords VD, det ska Pelle se till:
–Posten försöker misskreditera och försvåra för oss landsbygdsbor och det måste vi sätta stopp för. De måste skärpa sig och göra rätt, avslutar Pelle Åsling engagerat.
LOTTE MJÖBERG
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)