PILGRIMSTAD (JT) Det som började i bastun i Revsund växer nu till en produktion av 18 000 liter öl. Revsund´s Brewery med Tommy Jonasson och Henrik Spansk öppnar dessutom i mars ett Tap-Room för provsmakning av hantverksölen. Nu önskar de att gårdsförsäljning blir tillåtet i Sverige. Men mest av allt längtar de hem till Revsund.
Det är inte bara ölproduktionen som växer för Tommy Jonasson och Henrik Spansk på Revsund´s Brewery. Även skägget gör det.
– Bryggarskägg måste man ha, säger Tommy och skrattar.
Vi står i deras lokal som de hyr av kommunen i gamla bageriet i Pilgrimstad. I lokalen håller ett Tap-Room på ställas i ordning. Alla tillstånd är klara, det är bara möblerna som saknas.
– Vi vill att folk ska få prova hantverksöl som precis har lämnat lagringstankarna dessutom kan man få en guidad tur i bryggeriet, säger Henrik Spansk.
Av tjugotalet ölsorter finns fem till försäljning på systembolaget i dag och förra året sålde de totalt 9000 liter öl, i år hoppas de dubbla det.
– Visionen är att få vara bland de stora, säger Tommy Jonasson.
Deras nisch är mestadels amerikansk stil och att komma med mycket nytt. Ibland med lite otypiska ingredienser. Vad sägs om öl med smak av hallon, blåbär, marshmallows, pekannöt, mango, chili eller kakao?
– Vi är ett experimentellt bryggeri, visst har vi traditionella smaker men vi förväntas komma med nytt, säger Tommy.
Att vi befinner oss mitt i en svensk ölboom har inte undgått många och ett förnyat intresse för hantverksöl i Sverige har gjort att statusen på öl har höjts. Trots att hantverksölen är dyrare ökar försäljningen över landet.
– Skillnaden är att vi använder råvaror, industriölen använder essens, säger Henrik Spansk.
I dag har de dubbla jobb, Tommy kör eget som it-konsult och Henrik jobbar på Combitech, sedan lägger de minst en heltid var på bryggeriet. Någon lön på det egna företagande kan de inte plocka ut ännu men målet är att kunna försörja sig på bryggeriet. Något som skulle underlätta för dem är om Sverige likt Finland skulle godkänna gårdsförsäljning, ett hett ämne just nu i branschen.
– Det handlar inte om volymförsäljning för oss, men vi behöver det för att kunna växa. För oss på landsbygden är det helt avgörande. Men vi har en nykterhetsrörelse som drar alkoholistkortet varje gång. Det är ingen som kommer att utnyttja detta fel, ingen köper ett sexpack för 350 kronor om det är alkoholen man är ute efter. Det företag som sålde mest förra året på systembolaget sålde 15 miljoner liter så problemet ligger inte i att vi skulle sälja 500 liter via gårdsförsäljning. Det som behövs göras är en liten lagändring som jämställer oss med systembolagets ombud och att vi endast får sälja egenproducerade produkter. Man önskar det vore mer driv från politiken i länet då detta skulle boosta turismen rejält. Jämtland har näst flest bryggerier i landet per capita och det borde vi kunna nyttja mera. Utländska turister blir förvånade och besvikna att de inte får köpa med sig några öl från sitt besök i bryggeriet, säger Tommy Jonasson.
Det gamla bageriet i Pilgrimstad är inte riktigt rustat för ölproduktion. Maltsäckarna är tunga att släpa in i lokalen från hissen och pallen med de färdigpackade flaskorna är för stor för hissen. Henrik och Tommy bor grannar i Revsund och hela tiden har tanken varit att de skulle ta hem produktionen till byn igen. Just nu hoppas de kunna bygga om en befintlig lokal till bryggeri.
– Det finns många öl kvar att göra, säger Tommy och börjar sätta etiketter på flaskorna.
Det är fredag kväll och dagens andra arbetspass har precis börjat för dem.
TEXT & BILD
SUSANNE KVARNLÖF