ÖSTERSUND(JT) Sachs, Push eller Zundapp? Under många år skar striden om häftigaste motorfabrikatet rakt igenom skolklasser och delade kompisgäng. Men sen hände nåt. Praktiskt taget över en natt dog intresset för mopeden. Fast nu är moppe på gång att bli hett igen. Ur källare och andra glömda skrymslen plockas de gamla kämparna fram. Det bevisas av lördagens mopedrace. Trots det något kylslagna vädret som skapade viss långkalsongfaktor, så kunde arrangörerna Thomas Noterius och PerErik Linde från Jemtlands Veteranbilklubb, räkna in fler än 100 mopedister som lockats att rasta sina klenoder vid starten i Badhusparken.
-Jag är otroligt nöjd. Det är rekord och avsevärt fler än i fjol, jublar Thomas Noterius som själv körde favoritmopeden, en blå DBS Sport från 1970 med fläktkyld Sachsmotor som har imponerande fyra växlar.
Efter en sväng genom stan var det uppställning på Stortorget. En syn som enligt flera åskådare var både festlig och mäktig.
Fast även om många mopeder har hög charmfaktor, som den Husqvarna Novolette från mopedens barndom som kördes av Göte Högbom, så finns det en viss ”klattermarginal” också.
-Jodå, så är det. Några fick meka under rallyt. Det lossnade avgasrör och sånt. Mopparna är ju inte direkt nya, så att säga. Så det var flera deltagare som anslöt senare också när de fått liv i moppemaskineriet. Och i något fall var risken för det totala haveriet överhängande. Men med upprepad handpåläggning gick allt bra, skrattar Thomas som betonar att veteranmopedträffen inte går ut på att lösa kluriga frågor eller klara besvärliga manöverprov. Näe, träffas, prata moped, åka en sväng och ha skoj tillsammans och inte minst äta gott efter att ha gått i mål är vad som gäller.
Att åtskilliga deltagare kört från orter som ligger flera mil från Östersund för att få vara med är något som verkligen visar att moppeintresset är hetare än på många år. Och Thomas Noterius håller med.
-Nästa år kör vi rakt genom stan. När den rundan återuppstår för en dag passerar vi tveklöst ”125-deltagarvallen”!
Bästa moppe: Håkan Bergqvist, Stavre.
Största glädjeämne: Lena och Mikael Book, Marieby. Kombinationen packmoped, tidstypiska hjälmar och oranga ”glesbygdskavajer” frestade smilbanden.
Största optimist: Petter Edvardsson 12 år som med veterancykel och T-shirt trampade hela den cirka 30 km långa rallysträckan.
Text Per Ericsson Foto Gus Granli