ÖSTERSUND (JT) Personal på sjukhuset betalar för parkering som är överfull.
– Det här måste vara första företaget som kan sälja en vara och sen inte leverera den, säger Pia Wallin som arbetar på Lungmottagningen.
Det råder stor brist på parkeringsplatser vid sjukhuset, både för besökare, patienter och personal. Under vintern blir problemet ännu större för personalen då de flesta är i behov av motorvärmare.
– Under vintern översäljer landstinget personalplatser, säger Pia Wallin.
Hon och kollegan Lollo Karlstedt har sex mil att pendla till jobbet och är i stort behov av motorvärmare när kölden sätter in.
– Min bil måste starta för jag ska hämta barnen på förskolan efter jobbet, jag får lämna barnen tidigare på morgonen för att hitta parkering, säger Lollo Karlstedt.
I november blev de parkeringsplatser som landstinget hyrt vid Stadsdel Norr i närheten av Prolympia uppsagda, där fanns motorvärmare och platsen var upplyst. Numera hyr landstinget parkeringsplatser på samma område men längre bort där det saknas motorvärmare och belysningen är dålig.
– En kollega som jobbar sent på kvällarna ringer alltid sin man för att ha någon att prata med när hon går till den parkeringen. Hon är livrädd när hon går dit, säger Pia Wallin.
– Det kan hända någonting, jag fick rådet av ansvarig för parkeringen att vi skulle ringa på vakten om vi mötte en våldtäktsman. Hur mån är de om sin personal egentligen, undrar Pia Wallin.
För 200 kronor per månad kan man hyra en parkeringsplats som anställd men det finns inga garantier för att det finns plats. Jan-Åke Lindroth som är fastighetschef på Region Jämtland Härjedalen bekräftar detta.
– Det är först till kvarn som gäller. Vill man inte ställa upp på det då får man lösa sin parkering själv. Vi har inget ansvar för att man känner sig otrygg för att gå till parkeringen på Stadsdel Norr.
Han menar att Regionen i grunden inte har något ansvar att ordna p-platser till personal. De som är prioriterade enligt honom är besökare, patienter och Regionens tjänstebilar. De platser som blir över går till personal.
– Det är precis som att jobba på Åhléns, säger han.
TEXT & BLD
SUSANNE KVARNLÖF