Anmäler Skellefteå kommun för osund konkurrens

RÄTAN(JT) Qvarnsjö Skogstjänster AB med bl a vedproduktion i Rätan har anmält Skellefteå kommun till Konkurrensverket för osund konkurrens.
– De säljer mängder av ved till vår största kund i Stockholm och dumpar priset så vi får inget sälja. Det innebär att vi nu har ett lager värt flera miljoner, säger en upprörd VD Kenneth Söderström.
Skellefteå kommun har en verksamhet med samlingsnamnet Solkraft som skall skapa sysselsättning till personer som står långt från den ordinarie arbetsmarknaden. Bland annat arbetar man med tillverkning och försäljning av ved. De har i flera år sålt ved till ett värde av omkring sex miljoner kronor per år och det till ett pris som ligger under marknadsvärdet.

–Vi har nu ett jättelager av ved som vi inte fått sälja till vår storkund i Stockholm eftersom veden från Skellefteå kommun säljs långt under marknadspris, säger en upprörd VD Kenneth Söderström.

– Dels levererar de så stora mängder till vår enda storkund i Stockholm. Dels säljer de till priser som ligger omkring 25 procent under marknadspris och det kan vi inte konkurrera med. Vilket har fått till följd att vi nu har ett stort lager värt omkring fyra miljoner kronor som vi inte blir av med, säger en smått förtvivlad Kenneth Söderström som har fått skjuta till av privata medel både från honom och hustrun för att kunna hålla bolaget rullande.
– Just nu är det viktigast att vi kan fortsätta med bolaget så att vi får behålla den kompetens som arbetar med skogsröjningen och plantering. Veden gör att de kan arbeta året om hos oss och vi slipper anställa nya varje säsong, fortsätter han och tillägger att de nu hoppas att banken har förståelse för situationen och att den är tillfällig.
Han har pratat med Skellefteå kommun i omgångar som hänvisar till att de har kollat det hela juridiskt och att det skall vara korrekt.
– Att ett jämtländskt företag drabbas på det här viset visar på betydelsen av att kommunerna alltid bör tänka igenom vilken effekt deras agerande kan få på näringslivet, menar Ola Toftegaard, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
Även om Skellefteå kommun inte menar att konkurrera ut något företag så blir det konsekvensen, anser Kenneth Söderström.
Han har även pratat med kunden i Stockholm som sagt att de egentligen inte vill handla från en kommun men att prisskillnaden är så stor att det inte är ekonomiskt försvarbart att avstå.
ERIKA MIKAELSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)