”Barszcz måste finnas på familjens jämtländska julbord”
BRÄCKE(JT)De bestämde sig för att hitta ett nytt drömhotell.
Det var nära att det skulle bli ett i Karibien. Men det blev i jämtländska Bräcke!
– När vi såg Björknäsgården så såg vi vilken potential den hade och vi har aldrig ångrat att vi investerade i Jämtland, säger Agnieszka Krynicka.
Det är åtta år sedan som Agnieszka Krynicka och Kamil Czyzykowski ville utöka sin verksamhet.
– Jag ägde en hel del olika boenden i Polen och hyrde bland annat ut lägenheter. Jag ville expandera och sökte hotell på många platser. Bland annat i Skandinavien. Våra kriterier var att det skulle vara ett hotell nära vatten och det skulle vara ett lugnt läge. Dessutom ville vi att det skulle vara ett hotell där man kan hålla konferenser utan att folk sprids ut. Björknäsgården var precis det vi letade efter, berättar Agnieszka Krynicka.
Det blev affär och sedan dess har Björknäsgården varit en snackis bland byborna i Bräcke. Det polska paret skulle bara renovera innan det var dags för nyöppning av konferenshotellet en mil ifrån Bräcke.
Nu har det alltså gått åtta år och hotellet har ännu inte öppnat.
– Tanken var givetvis inte att det skulle ta så här länge. Renoveringen har tagit mycket lägre tid än vi hade tänkt och det finns en del förklaringar till det. Vi har verkligen haft fullt upp med 3-4 stora projekt och två barn har kommit till världen under de här åren. Vår senaste förhoppning var att vara klar lagom till att det var dags att servera julbord. Men tyvärr blir det inga julbord på Björknäsgården i år.
Något fast datum för nyöppnandet av Björknäsgården finns inte.
– Nej, det känns bara dumt att säga ett datum som är hugget i sten. Det jag kan säga är i alla fall att vi har nått mållinjen och är redo. Under våren kommer vi att öppna. Mer specifik än så vågar jag inte vara. Det är i alla fall toppfräscht med bland annat en ny restaurangdel med 97 sittplatser och utsikt över Revsundsjön. Det finns potential för att bli populärt, säger Agnieszka.
Det polska paret nöjde sig dock inte med Björknäsgården. Under åren har man också tagit över Jämtkrogen i Bräcke och Gimårasten utanför Stavre.
– När det gäller Gimårasten så var det Kamils idé att öppna restaurang där med mat som hamburgare och burritos med influenser. Men med kött från älg. Det är klart att man funderade hur det skulle gå att göra det mitt i skogen i Jämtland. Men Kamil trodde på sin idé och han hade rätt. Förra året blev Gimårasten utsedd till bästa rastplats i Jämtland och för två år sedan den bästa i hela Sverige.
Så du hade fel?
– Haha. Nä, men jag fick revidera mina funderingar. Jag har dock aldrig varit en person som vill sätta stopp för andras drömmar och det gjorde jag inte nu heller. Gimårasten har verkligen blivit Kamils succé.
När det gäller Jämtkrogen har man under en lång tid hoppats på att någon skulle kunna ta över driften. Någon som vill hyra Jämtkrogen har emellertid inte dykt upp. Nu kommer Agnieszka med en nyhet när det gäller det klassiska hotellet och restaurangen.
– Det blir nog så att vi kommer att stänga igen Jämtkrogen för att renovera upp den. Det är mycket som kan göras fräschare. Men vi kommer att avvakta tills vi är igång med Björknäsgården så vi inte ska ta bort restaurang eller boende i Bräckeområdet. Vi vill dock fortfarande hitta en extern person som ska driva klassiska Jämtkrogen vidare.
Att säga att familjen flyttat från Polen till Sverige är inte helt sant. Fortfarande har man huset kvar i Poznan och man driver flera företag i Polen.
– Bräcke är hemma för mig nu. Men Poznan är lika mycket hemma. Det är rätt kul att vara hemma i Poznan och säga att man ska åka hem till Bräcke, säger Agnieszka och skrattar.
Dottern Laura, 8 år, föddes i Polen precis då paret var igång med att köpa Björknäsgården. Även sonen Leon, 5 år, är född i Polen.
–Anledningen till att jag valde att föda Leon i Polen var faktiskt på grund av den jämtländska vintern. Han föddes i december och året innan var det mängder med snö. Jag ville verkligen inte fastna i en snödriva på väg till förlossningen.
Var de ska fira julen är aldrig planerat långt i förväg.
– Ännu vet vi inte om vi ska fira i Poznan eller i Bräcke. Vi har nog firat lika många gångar på båda platserna sedan vi flyttade till Bräcke. Men jag älskar den svenska jultraditionen och jag tycker att det är imponerande med den variation som finns på det svenska julbordet. När vi åker till Polen tar jag alltid med mig julskinka och sill till det polska julbordet. Sill är någonting som jag älskar och det går ju att laborera med smakerna hur mycket som helst.
Tar du med dig något från Polen till det svenska julbordet.
– Ja, barszcz med uszka är något som jag inte vill vara utan. Det är rödbetssoppa med dumplings och det måste stå där på familjens jämtländska julbord.
PATRICK SJÖÖ