VÄSTERÅSEN (JT) I Västeråsen i östra Jämtland tillverkar Ingvar Magnusson virkestorkar något han gjort sedan 25 år. Först i liten skala, mindre torkar, numera större och kraftigare torkar som bland andra IKEA har stor användning av för sina lastpallar som man skickar gods med utomlands.
Det hela började som sagt för många år sedan när Ingvar behövde torrt virke för snickerier, något han konstaterade var svårt att få tag i.
– Då började jag läsa om torkmetoder och tog fram en enkel torkutrustning som fungerade bra, och jag tänkte att det kanske finns andra som har samma problem. Mycket riktigt, efter att jag satt in en annons i Land fick jag många svar från hela landet och det var så det började, berättar Ingvar.
– Sedan utvecklade jag torken, från det första enkla som var gjort i galvaniserad plåt, till ett nytt aggregat i syrefast material gjort här hemma på gården. Då tillverkade jag pannor med väldigt stor vattenvolym och jag torkade virket mitt i vintern när det var 25-30 grader kallt, klev upp mitt i natten och eldade sedan fram till elvatiden på kvällen och hade igång processen och skickade in prov på det här, och det var väldigt bra torkat.
Det var starten till de aggregat på 12 kilowatt som han gör idag där man klarar av att torka upp till 12-15 kubikmeter per tillfälle. Metoden kallas för ångtorkning, bästa resultatet får man om man har råsågat virke. Om har man ungefär 45-50 % vatten i stocken och kommer upp till cirka 65 grader frigörs fukten från virket och man får kraftig ångbildning inne i torkutrymmet, samtidigt öppnar man cellerna i virket och man får mer genomsläppning och vid 56 grader försvinner dessutom alla mögelsvampar.
Hur kommer det sig att IKEA blev kund hos dig?
– Det var för just palltorkning, hur man behandlar pall, som IKEA är i behov av. Jag säljer i första hand till Norrlandspall i Umeå, som är ledande på området i landet. Där behandlar man ungefär 1 miljon pall per år och där kommer mina torkar in i bilden, berättar Ingvar. Med den här metoden blir man också av med  alla insekter som finns i trät och det här gör man för att inte få spridning i andra länder.
– Det finns i dag åtta ugnar som går hos IKEA, så det är full fart, kan man säga, säger Ingvar Magnusson, som funderar på  att sluta, men hoppas att det finns någon som kan ta över.
LENNART HOBRING