Ingen coronakris för Kjellbergs plastfabrik
BISPGÅRDEN (JT) Plastfabriken i Bispgården kommer att expandera under det närmaste året.
– Det rullar på hos oss, vi anar dock en viss nergång men än så länge går det bra, säger utvecklingschef Henrik Westén.
Jag får, trots lokala Coronarestriktioner, hälsa på hos Kjellbergs plastfabrik AB i Bispgården. Fabriken startade på 60-talet och då som nu var det tillverkning av plastdetaljer som man fokuserade på, men även plåtdetaljer tillverkades då.
– Jag har hört talas om att det tillverkades en fiskrök här, nämner Henrik.
Henrik Westén och Viktor Stjernefeldt, Vd, tar emot när jag anländer en timme före lunch. Viktor har jobbat som VD i två år och Henrik har varit fabriken trogen i 15 år.
– Jag började 2005, det har hänt rätt mycket sedan dess, berättar Henrik.
Specialiteten, sedan länge, är kompletta manöverdon. Allt från små smidiga till höj och sänkbara bord och liknande, till större och grövre för bakgavellyftar och tyngre industri.
– Vi är väldigt kända för att tillverka robusta manöverdon som klarar att vara utomhus året runt och hålla trots rejäla temperaturvariationer, säger Viktor och fortsätter. En stålproducent i Peru hörde av sig och ville köpa 25 manöverdon efter att han hört talas om våra produkter, vilket är fantastiskt roligt.
Hur ser läget ut nu i och med Coronakrisen?
– Vi kommer troligen att tillverka mera reservdelar nu fram till sommaren. Det är ju vanligt i lågkonjunkturer att det blir så, nämner Henrik.
– Att sikta framåt är nödvändigt och då handlar det mycket om att öka graden av automation, säger Viktor.
Fabriken kan redan nu gå obevakad över en natt, allt beroende på storleken på de plastdetaljer som framställs.
– Det är maskiner som klarar en högre grad av komplexitet gällande automatisering som är nästa större investeringsbehov, berättar Viktor Stjernefeldt.
– Det är maskiner som klarar en högre grad av komplexitet gällande automatisering som är nästa större investeringsbehov, berättar Viktor.
Lokalerna är luftiga och ljusa, för mig som är ovan känns en obekant lukt av plasttillverkningen, men inte alls så frän som jag förväntat mig, efter ett tag märker jag den inte ens. Har ni plats för fler maskiner utan att det blir trångt?
– Vi har gott om plats på tomten att bygga ut när det blir dags, säger Viktor.
– Många kanske sparar sig ur krisen men vi satsar framåt, slår Henrik fast.
Henrik har, tills alldeles nyligen, arbetat som produktionschef. För två veckor sedan började hans efterträdare, Sandra Johansson, som värvats åter till Sverige från Norge.
– Tanken är att så snart hon är varm i kläderna kommer jag att jobba med utveckling på heltid, allt för att öka vår konkurrenskraft, berättar Henrik Westén.
Företaget jobbar med utveckling på bred front, både internt och externt.
– Vi måste ständigt bevaka våra patent samt ta fram nya produkter i samarbete med våra kunder, det är synnerligen viktigt i denna tid att aggressivt jobba framåt hellre än dra ner på takten. Här i Norrlands inland är detta extra viktigt, poängterar Viktor.
Företaget har växt en hel del utanför Sverige de senaste åren. Det är i huvudsak Storbritannien, Italien, Tyskland och Frankrike som är de primära marknaderna förutom Sverige och Norden.
– Våra bästa vänner är företaget OEM som jobbar med distribution, försäljning och marknadsföring mot mindre kunder, både i landet och runt i Europa, berättar Viktor
Hur ser framtiden ut för plastfabriken i Bispgården?
– Vi tittar på en utbyggnad för att rymma fler maskiner inom det kommande året för att öka kapaciteten, säger Viktor Stjernefeldt, mer precis än så vare sig kan eller vill han vara.
– I nuläget är allt väldigt svårt att säga men Coronakrisen kommer ju inte vara för evigt, säger han till sist.
Johannes Adolfsson
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)