ÖSTERSUND (JT). Förväntansfulla elever bänkade sig när Sveriges Radio drog igång Vi i
femman för 53:e året i rad. Leif Landin jubilerade som programledare för tjugonde gången när Åsarnas skolas femmor drabbade samman i kvartsfinal med Tavelbäcksskolan i Östersund.
–Vet ni vad public service är för något? Agneta Nilsson, SR Radio Jämtland, guidar femmorna
genom radiohuset. Snart ska tävlingen börja, och de fyra som ska tävla för sina klasser beger sig mot studion för att öva lite.
Leif Landin berättar hur det går till med tävlingen, för att sedan testa ljudet. Han frågar studioteknikern om det hörs bra, och det gör det, när Tilda Andersson och Lukas Lindberg (från Åsarna skola) och Sofia Carlsson samt Olle Edler (Tavelbäcksskolan) klart och tydligt berättar vad de heter och vad de gillar att göra (matte och idrott står högt i kurs hos båda lagen).
Utanför studion står förväntansfulla elever som är här för att stötta Tavelbäcksskolans lag. Linnea Jacobsson, Ebba Andersson, Vera Leithe och Emilie Martin sjunger en finurlig hejaramsa och berättar vad som händer om de vinner.
–Vi kommer bli så glada!  Det är jättespännande, det var ju hur många som helst som hade ansökt som inte kom med.
Tävlingen sätter igång. Det börjar strålande, då båda lagen ligger lika ända fram till Sveriges stadsminister Löfven ställer en fråga via länk om vilka de senast bildade regering med. Båda skolorna blir framhejade av klassernas hejarop. Tavelbäcksskolan drar ifrån två poäng, men sedan är det en rafflande duell fram till slutet, då Tavelbäcksskolan tar hem segern till deras klass jubel.
Åsarnas lag hänger inte läpp för det:
–Det var jättekul! Speciellt snabbtryckningarna (man fick 20 sekunder på sig att svara på så många frågor som möjligt), säger Lukas Lindberg. Vinnarna har inte bestämt sig hur det ska fira än, men någonting blir det, förutom att ladda inför semifinalen om några veckor. De tyckte det var kul att vara med i radio.
–Ja, det var pirrigt och roligt på en och samma gång, utbrister Sofia och Olle innan de beger sig ut i Östersundskvällen med en Vi i femman-vinst bakom sig.