Redo för en ny säsong

PERSÅSEN (JT) Snart öppnar Persåsens slalom- och kälkbacke för säsongen. Persåsens skid- och kälkklubb ska träna inför årets tävlingar i kälksport och även arrangera tre av tävlingarna.
Ifjol hade Persåsen totalt 46 000 åk i backarna, ungefär 70% kälkåkare och 30% skidåkare. Då tog även klubben hem ett guld, ett silver och ett brons i cupen. Daniel Danielsson, ordförande i föreningen, berättar mer om kälksport, Persåsens klubb och hur verksamheten fungerar.
–Vi är med i Svenska kälksportsförbundet, och är dessutom störst i hela Sverige med 300 medlemmar.
I vinter ska våra medlemmar tävla i “Snowracer cup”. Den består av sex deltävlingar där alla tävlande samlar poäng. Efter den sista tävlingen, som i år kommer att vara i Västerås, räknas alla poäng ihop och den som har flest i varje åldersklass vinner. I fjol samlade våran klubb ihop flera vinster, berättar Daniel.
Alla tävlar i olika åldersklasser, U7, U10, U12, F15, P15, senior dam och senior herr. I Persåsens klubb varierar åldern på medlemmarna mycket.
Hur går då en kälksportstävling till? Jo, den liknar skicross. Skicrossen är en gren i slalom där fyra deltagare åt gången kör i en utförsbacke, de två som kommer ned först per gång går vidare och får tävla mot alla andra som också tagit sig vidare. Så fortsätter det tills bara fyra stycken står kvar i final, den som kommer ned först då vinner. Och det är ungefär likadant som kälkåkarna tävlar, men de har bytt ut skidorna till snowracers/kälkar.
– I Persåsen föds man in i kälkåkning, så tränare kan man säga att alla vuxna i byn är. De som har tid och engagemang tränar medlemmarna, säger Daniel.
Persåsen har öppet för allmänheten också, tre dagar i veckan från den 11 januari. Lördagar, söndagar och onsdagar är standarddagarna. Vid backen finns en cafeteria där man kan hyra utrustning och köpa liftkort.
– Just nu håller vi även på med ett utvecklingsprojekt av områdets tillgänglighet. Vi vill anpassa liftarna, och backarna för de som kanske har olika funktionshinder.
–Hela vår verksamhet är ett ideellt arbete, avslutar Daniel Danielsson.
LINNEA OLANDER
Läs allt från senaste numret online här (OBS! Kräver inloggning)