BRÄCKE (JT) Jämtlands Tidnings öppnande av lokalredaktioner i länet har nu nått Bräcke. Den förste redaktören är Patrick Sjöö, känd av många som sportjournalist på Mittmedia.

Med en gedigen bakgrund som journalist vid ÖP:s och LT:s sportredaktion lämnade han denna verksamhet 2016, en viktig förklaring var centraliseringen inom Mittmedia. Sina första 25 år tillbringade Patrick Sjöö i Härnösand och sedan blev det 25 i Östersund. Fast han har även varit mycket som barn i Bräcke.

Den journalistiska banan inleddes redan 1988 med en artikel i Nya Norrland, sedan jobbade han från 1995 vid sporten på ÖP och LT men gillade inte sammanslagningen av sportredaktionerna och centraliseringen inom Mittmedia i övrigt. Han jobbade därför som polisreporter ett år och gjorde en dokumentärfilm om längdskidåkaren Johan Olsson, innan han helt slutade på Mittmedia 2016. Då började han på tidningen Travronden, men snart väntade nya uppgifter.

– Det blev bara fast anställning där ett halvår, innan Daniel Kindberg ringde och frågade om jag ville vara pressansvarig i ÖFK. Då kunde jag inte tacka nej, för jag tyckte det lät så intressant. När jag var där, i två år, fick jag uppleva de där sanslösa åren, fick åka med runt hela Europa.

Patrick har lösa planer på att skriva en bok om sina upplevelser i ÖFK. Efter tiden där har han frilansat för Travronden och Jämtlands Tidning innan han den 1 september tillträdde tjänsten som lokalredaktör i Bräcke för den senare tidningen.

Har du någon koppling till Bräcke?

– Ja, min mormor och morfar bodde ju i Bräcke och min mamma är uppvuxen i Bräcke. Jag har ju varit i Bräcke på alla mina lov när jag var liten. Jag plockade jordgubbar på somrarna och när jag blev äldre så jobbade jag faktiskt en sväng på Gimsätra, som är ålderdomshemmet där. Så jag har mycket mer koppling till Bräcke än vad jag har till Östersund.

Nu har Patrick slagit sig ned i Bräcke där han övertagit ett hus.

– Det är mormors gamla hus som är byggt 1885, som jag försöker renovera lite grann.

Vad vill du åstadkomma som lokalredaktör i Bräcke?

– Jag älskar ju framför allt nyheter, men på senare år skriver jag gärna reportage som berör på något sätt. Det finns nog många historier som inte är berättade i Bräcke, det gäller bara att hitta dom. Med lite hjälp då naturligtvis, säger Patrick och tillägger att han hoppas på att få tips:

– Att man tar tillfället att berätta om roliga, tråkiga, hemska, fantastiska historier. Det spelar ingen roll vad det handlar om, säger Patrick och tillägger att hans långa journalistiska erfarenhet om 31 år gör att folk kan vara trygga.

– Folk behöver ju inte vara rädda när de kommer med nyheter och tro att man ska bli röjd, utan man är ju helt anonym om man har sådana tips som kan vara känsliga.

Patrick har inte bara skrivit om sport utan även varit aktiv själv. Hockey spelade han för Antjärns IK (nuvarande AIK Hockey Härnösand) och fotboll för Bondsjöhöjden.

– Sedan, på äldre dagar, blev jag intresserad av långdistanslöpning. Så jag har faktiskt avverkat 13 maratonlopp och då gjorde jag det första när jag blev 30. 

TORBJÖRN ARONSSON