ÖSTERSUND(JT) Östersundstravet gör en stor investering inför travsommaren.
300 000 kronor läggs på nytt grus.
– Vi har för lite material i banan och det ska vi åtgärda, säger travbanechefen Jan Quicklund.
7-8 juni har travälskare i Sverige bokat in för att åka till Jämtland och årets upplaga av Jämtlands Stora Pris. Över 10 000 människor förväntas avnjuta travsport av yppersta klass denna junihelg. Men dubbeltravet i Östersund kan snart vara ett minne blott.
– Vi har funderingar på att sluta att köra dubbeltrav. En tanke har varit att kanske köra onsdag och lördag. Men vi har inte fått någon respons på våra tankar så åtminstone i år blir det fortsatt tävlingar fredag och lördag, berättar travbanechefen Jan Quicklund.
Lördagen med V75 och Jämtlands Stora Pris som grädde på moset lockar alltid storpublik. Fredagen är svårare att locka folk trots fina lopp.
– Skolavslutningen har blivit en stor konkurrent till oss. Många nära och kära firar sina studenter den kvällen. Men det är inte bara svårt att locka publik. Det är alltid svårt att hitta folk som kan jobba den fredagen också av samma anledning, säger Quicklund.
Östersundstravet får alltid besök av stjärnhästar denna helg då 700 000 kronor väntar vinnaren i huvudloppet Jämtlands Stora Pris.
– Drömmen vore ju att få en utländsk stjärna som gäst i år. Det är någonting som jag verkligen jobbar för och det skulle vara en extra krydda. För övrigt kommer jag göra ett annat upplägg i år för att locka hästar hit Jag brukar prata med tränare under Elitloppshelgen i slutet av maj. Det ska jag givetvis göra även i år, men nu tänker jag börja bearbeta tränarna mycket tidigare. Redan nu till helgen ska jag vara nere på Olympiatravet på Åby. Hela Travsverige känner till vårt lopp, men alla blir överraskande påminda då jag är ute och pratat om det.
Östersundstravet, som byggdes 1936, har hela tiden uppgraderats och förbättras och nu är det dags igen. Ytlagret är ojämnt och doseringen behöver bli bättre.
– Det finns med i budgeten att vi ska lägga om banan nu. När vi ska påbörja arbetet har inte riktigt bestämt.
Exakt vad ska ni göra?
– Vi kommer att ta bort löplagret som ligger längst upp. Sedan fyller vi på bärlagret och doserar upp banan. Vi ska försöka få upp doseringen i kurvorna till 14 procent. Solvalla ligger uppåt 17 procent, men det klarar inte vår bana. När det är klart lägger vi tillbaka löplagret och fyller på så vi har ett jämnt lager på cirka sju centimeter runt hela banan. Nu är det väldigt varierande.
När banomläggningen ska ske är ännu inte bestämt.
– Tanken har hela tiden varit att göra det i maj, men vi har börjat tveka. Man behöver ju vädrets makter med sig vid en banomläggning. När vi gjorde det för 8-9 år sedan inför den här storhelgen kom inget regn alls och banan satte sig inte. Det resulterade att den blev för löst och det vill jag inte uppleva igen. Det är möjligt att vi bara fyller på löplagret inför dubbeltravet nu och gör omläggningen efter den helgen så banan är fin inför derbyt. Man måste avsätta en veckas jobb för det här, säger Jan Quicklund.
För att undvika köer under dubbeltravet jobbas det nu med att få till en försäljning över nätet som kan locka.
– Det kommer att släppas en del nyheter runt evenemanget. En av nyheterna är att de som köper förköpsbiljett får vara med på ett stort andelssystem. Det ska också synas att man är med på det här andelssystemet, men hur det kommer att synas återkommer jag till, säger Susanne Pettersson som är sportkoordinator på Östersundstravet.
PATRICK SJÖÖ
Bild
Snart ligger det nytt grus på Östersundstravet till en kostnad på 300 000 kronor. Travbanechefen Jan Quicklund tvekar dock om man hinner göra omläggningen av banan innan dubbeltravet 7-8 juni.