Resultat och återkoppling kan dröja

LÄNET (JT) När man varit och testat sig för corona ska man få tillbaka provresultatet inom 48 timmar. Om resultatet är positivt ska man få en återkoppling från vårdpersonal om hur man bör göra för att undvika att sprida smittan vidare.
Via ett tips till redaktionen fick Jämtlands Tidning höra att det kunde ta upp till en vecka innan patienten får ta del av provresultatet efter egentest och Micael Widerström, smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen säger att det i kontraktet med labbet som genomför analyserna fanns vissa faktorer som kunde påverka hur lång tid det skulle ta innan provsvaren kommer tillbaka efter ett egentest.
– När vi initialt skrev på avtalet med labbet sa de att det kunde ta upp till fem arbetsdagar för provsvaren beroende på transporter och helger, säger han.
Anna Fremner, tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen tror att det kan röra sig om en miss i kommunikationen.
Hon säger att det finns något enstaka fall där provsvaren kommit senare än vad de skulle men att majoriteten av svaren dyker upp på 1177 inom 48 timmar. Hon säger att det som kan dröja någon dag extra är återkopplingen patienten ska få av vårdpersonal om testet visar sig vara positivt.
–  Tar man prov i en buss och provet går att analysera så ska resultatet vara tillbaka inom 48 timmar. Det som kan dröja lite längre är återkopplingen från vårdpersonal, säger Anna Fremner.
Anna säger att det nu också finns möjlighet för folk som turistar eller är studenter i länet att testa sig i Jämtland. Egentligen ska man testa sig i sin hemregion men det är ett antal personer som inte är skrivna i Jämtland som valt att testa sig här.
– Det är en service vi erbjuder att testa sig i Jämtland. Det är ett sextiotal personer som valt att göra det de senaste veckorna, säger Anna Fremner.
Det framkom i lördags att statistiken som redovisas på regionens hemsida varje förmiddag på vardagar inte redovisar provtagningsresultaten som kommer från egentesterna som görs via bussarna. Det är alltså bara testerna som regionen själv genomför som redovisas på hemsidan och det kan göra att allmänheten fått en felaktig bild av hur många som faktiskt är smittade. Regionen har nu sagt att de ska se till att även resultaten från egentesterna redovisas på hemsidan.
GUNNAR ORVEGÅRD
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)
Läs exempelvis om Margareta Mårtensson i Backe som vid två tillfällen fick svaret att hennes prov inte gick att analysera…