Tomt på gator och torg i Påsk

ÅRE (JT) En normal påsk är det runt 40 000 turister i Åre med omnejd. Påsken 2020 lyser turisterna på grund av coronapandemin med sin frånvaro, men butiker och restauranger är ändå öppna för de besökare som kommer.
– Vi öppnade vår restaurang i går på Långfredagen och det var fett mycket folk som kom, säger Noor Ahmad som är en av fyra som jobbar på den nystartade sushi-restaurangen ”The Sea Street Sushi Bar” som ligger i centrumhuset på torget i Åre.
Idag på påskaftonen är det betydligt lugnare. Ägaren Abu Hanif som ursprungligen kommer från Bangladesh men som numera bor i Hudiksvall, är dock stolt över att nu vara i gång i byn.

En av alla restauranger i Åre som har gott om lediga platser. Foto: Kjell-Erik Jonasson

– Vi är den första renodlade sushi-restaurangen i Åre. Vi tillhör en kedja som finns på ytterligare fem ställen i Sverige. Bland annat i Östersund. Nu när coronaviruset satt stopp för turismen i Åre så är det inte så mycket folk här men igår var det många som kom och hämtade mat. I framtiden kan det även bli möjlighet att få maten hemkörd, berättar Abu.
På torget är det inte mycket som rör sig. Vid Åre kafferosteri står en man och sopar bort sand ifrån entrén till butiken.
– I normala fall har vi varit tre personer som jobbat för fullt i dag. Det är bara att gilla läget och inte gråta över spilld mjölk. Det är bara att njuta av vädret.  Vi får hoppas att sommaren blir bra och att turisterna kan komma då i stället, säger Per Nordell som arbetat i rosteriet i tre år.
Tomma liftar som står still tillhör inte det normala en påsk i Åre. Foto: Kjell-Erik Jonasson

Vid uteserveringarna finns det gott om plats. Ingen trängsel. Mitt på torget sitter en familj, två vuxna och tre barn och äter mat som man köpt på torget. De tillhör de få från huvudstaden som kommit till Åre påsken 2020.
– Vi har nyss köpt en lägenhet i Tegefjäll och skulle få nycklarna och behövde se till att allt så bra ut med värme och annat och det tycker vi rättfärdigar vår resa hit. Annars så har vi stannat hemma i Stockholm den här påsken.
– Nu hoppas vi att vi kan komma igen till sommaren, säger Sofi Lindehn som tillsammans med maken Henrik Öhrnstedt och barnen Iris, Aston och Ilse, njuter av det fina vädret denna påskafton.
KJELL-ERIK JONASSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)