HAMMARSTRAND(JT) Rodelbanan i Hammarstrand byggdes under de första åren av 1960-talet, och har varit såväl träningsbana för flera landslag, som tävlingsplats för många mästerskap. 1970,-76,-78 och -86 arrangerades EM, och 1967, -75 och -81 arrangerades VM.
Efter det har den fört en ganska anonym tillvaro. Den byggdes av Aktiebolaget Ragundadalens Turistanläggningar, men ganska snart bildades Hammarstrands Bob- och rodelklubb, där eldsjälen och nuvarande ordföranden Bo Näsström har en stor del i att banan fortfarande existerar.
När JT når honom har han fått en mötesinbjudan från Stiftelsen R & L Environment Group, som tänker presentera ett projekt för att återställa rodelbanan till internationell tävlingsnivå.
–Jag blev paff förstås, säger Bo, men det vore ju jätteroligt om det blir verklighet. Nu är det bara ideellt arbete, och rätta banan har inte varit öppen de två senaste vintrarna, utan vi har satsat på naturrodel och snowracerbana. Ska det satsas pengar på banan måste man ju också veta att det finns ett intresse för sporten rodel, men till att börja med får vi höra vad som sägs på mötet, avslutar Bo.
Och vad är då R & L Environment Group? Jo, en stiftelse som har startats av entusiasterna Robert Åsander och Lars Dahlman, för att samla in pengar till idrottsrelaterade projekt. Robert har sina rötter i bygden, närmare bestämt i Valla, Håsjö, och har tillbringat mycket tid i Hammarstrand.
–Det är därför vi vill satsa där, säger Robert. Jag känner starkt för bygden, och vill ge något tillbaka. Vi vill att banan ska rustas till olympisk nivå, och det kostar minst 200 miljoner – men det är inga problem. Det finns 400 miljarder i fonder och stiftelser som bara väntar på ansökningar, och så ska vi få företag att sponsra. Sedan planerar vi att starta en understiftelse som långsiktigt ska sköta drift och underhåll. Annars vore det inte seriöst. En annan sak vi tittar på är att köpa företag som är till salu och flytta dem till Hammarstrandstrakten, men det får bli längre fram. Nu ska vi först ha ett uppstartmöte den 22:a januari. Dit har vi bjudit Länsstyrelsen, Svenska Rodelförbundet, den lokala rodelklubben, Sveriges olympiska kommitté, kommunen och markägaren, förklarar Robert. Den markägare han nämner, det är Bo Paulsson, styrelseordförande i Kullstabacken i Hammarstrand AB, som driver skidanläggningen, och på vars mark rodelbanan ligger.
-Jag har sett inbjudan till mötet, säger Bo, och har tänkt skicka dit kollegan Roger, men nu när jag tänker på det, kanske vi båda ska gå. Kan bli intressant att höra deras planer, och hur det ska lösas ekonomiskt. Vår skidbacke är ju absolut ingen guldgruva, utan snarare rent kostsam, men det uppvägs delvis av att se hur ungdomarna i trakten, och mina barn och barnbarn, nu börjar ha den som den samlingsplats den var när jag var ung, menar Bo.
Helt klart har Robert och Lars stor tilltro till projektet, och det sägs att tro kan försätta berg. Här räcker det dock bra om de kan försätta mötesdeltagarna i samma känsla, och sedan kan försätta rodelbanan i bästa tänkbara skick.
TEXT OCH BILD
LARS BLIXT