SANNE (JT) När barnfamiljen skulle flytta in i lägenheten de fått av kommunen var den i så dåligt skick att de fick sova hos släktingar de första nätterna
– När min dotters flyttlass från södra Sverige hade kommit fram till lägenheten i Myrviken, ringde hon till mig och var alldeles förtvivlad, berättar Karin Sandström, som tillsammans med sin make Egon Sandström, nästan direkt satte sig i bilen och åkte de fjorton kilometerna från bostaden i Sanne till hyreshuset i Myrviken dit dottern skulle flytta in. Väl framme möttes de av en lägenhet som var i ett anmärkningsvärt förfall.
– Inte gick det att flytta in där inte, fortsätter Karin Sandström. Den var helt ostädad med sågspån på golvet. Förutom att lägenheten luktade gammal cigarettrök fanns det urin i toaletten, tapeterna hade stora fläckar, hyllplanen i köksskåpen bågnade och kontakter hängde lösa.
Dottern, som var alldeles förtvivlad, försökte genast få tag i ansvariga vid Bergs Hyreshus. Till slut blev hon lovad att det skulle komma någon och städa senare samma dag. Dessvärre blev inte lägenheten mycket bättre efter den städinsatsen. När sambon, under dagarna som följde, var på sitt nya arbete i grannkommunen ägnade dottern oräkneliga timmar till att städa och vädra. Till slut blev det så pass beboligt att de kunde flytta in.
Nu har de bott i lägenheten i en knapp månad. Under tiden har hantverkare varit på plats och lägenheten har nu delvis blivit renoverad. Ännu återstår dock en del.
– Vi har våra regler och rutiner vid överlämnade av lägenheter till nya hyresgäster och så här får det absolut inte gå till. I det här ärendet har vi tyvärr brustit totalt. Det finns inget mer att göra än bara ödmjukt beklaga, säger Hans Gren, vd vid Bergs hyreshus.
Till lägenheten finns möjlighet att hyra parkeringsplats med motorvärmare. Barnfamiljen har tecknat sig för två parkeringsplatser men på den ena parkeringsplatsen står idag ett avställt fordon.
– Varken vi eller andra har dessvärre befogenheter att avhysa några fordon. Däremot är ärendet överlämnat till kronofogden så inom en framtid kommer även detta problem att vara löst, lovar Hans Gren avslutningsvis.
THÉRÈSE JUEL