GÄLLÖ(JT) För två månader sedan presenterades Per-Åke Forsberg som ansvarig för driften av skidtunneln i Gällö.
Nu hoppar han av.
–Jag har fått ett sjukdomsbesked som gör att jag har tagit det beslutet, säger Per-Åke Forsberg.
Den nya styrelsen i MidSweden 365 (Sven-Åke Draxten ordf., Klas-Håkan Ljungberg, Stig-Åke Eklund, Karin Netterman och Anders Åsengård) beslutade tidigare i år att drift och skötsel av skidtunneln skulle läggas ut på entreprenad. Förre ICA-handlaren i Bräcke, Per-Åke Forsberg, var den som tog hem entreprenaden och inledde sitt jobb 1 februari. Att han nu väljer att hoppa av efter knappt två månader får många att undra vad som har hänt.
–Det är klart att det ser märkligt ut att jag kliver av efter så kort tid. Men läkarna har hittat en tumör på en njure och nu vill jag bara förbereda mig för en operation. Att tänka på skidtunneln är inget jag gör nu och en tid framåt. Alla förstår säkert att det är en jobbig tid nu, säger Per-Åke Forsberg. Men han själv har varit en flitig gäst i tunneln de senaste åren.
–Jag har åkt 170 mil skidor i tunneln det senaste året och jag är piggare nu än då jag var 50. Att jag har bra form hoppas jag ska hjälpa mig nu då jag drabbats av cancer, säger 66-årige Per-Åke Forsberg. Sven-Åke Draxten, som är ordförande i MidSweden 365, säger att någon ersättare inte finns ännu.
–För tillfället är det bolaget som sköter den dagliga skötseln. Vi kommer att behöva upphandla vissa delar framöver som Per-Åke Forsberg ansvarade för. Som kyla och ventilation till exempel, säger Sven-Åke Draxten.
Bokslutet för 2018 visar röda siffror och Sven-Åke Draxten tror att det tar tid innan det blir någon ekonomisk vinning.
–Jag skulle nog tro att det tar kanske två år till innan vi kan visa upp svarta siffror. Vi har en väldigt fin anläggning, men det tar tid att slå sig in på marknaden. Under skidskytte-VM var vi i Östersund och marknadsförde skidtunneln. Vi hade också ett par grupper från Tyskland som var här och tittade på anläggningen och de var imponerade, säger Sven-Åke Draxten.
Samtidigt pågår en strid mellan skidtunnelns ägare, Bräcke kommun, och entreprenören Lotus Bygg och Maskin AB. Entreprenören vill ha ytterligare 30 miljoner kronor. I ett brev till kommunen skriver företaget att det bland annat är konsekvenser av den förlängda entreprenadtiden och rubbade förutsättningar. Kommunen å sin sida anser att företaget har brutit mot avtalet genom att bygget inte blev klart i tid. Kommunen har ställt krav på förseningsvite på drygt 17 miljoner kronor.
PATRICK SJÖÖ
Foto Per RevPer ANdersson
Publiken stod i fyrdubbla led för att få se de första skidåkarna på åskådarplatserna inne i tunneln under invigningen för några år sedan