Nystartad verksamhet på Fjällhälsan

HEDE (JT) Läkaren Gunilla Blix har precis börjat erbjuda ultraljudsundersökningar i Hede. Premiären var för någon vecka sedan, då hon tog emot sju patienter.
Gunilla är överläkare vid röntgenavdelningen vid Östersunds sjukhus men arbetar på distans med att granska röntgenbilder. Nu gör hon också ultraljudsundersökningar:
– En del av vinsten med ultraljudsundersökningarna ligger i att jag kan använda befintlig utrustning, förutom att patienterna slipper ta ledigt från jobbet kanske en hel dag och resa långt. Regionen sparar in på reseersättning. Vissa undersökningar måste dock göras i Östersund då utrustningen i Hede har vissa begränsningar, förklarar Gunilla.
– Jag har tänkt mig att ta emot patienter för ultraljudsundersökningar i Hede två dagar i månaden. Just nu har jag bara hunnit med en enda dag och sammanlagt sju patienter. Och även om jag bara är i uppstarten av dessa undersökningar, kommer  jag att fortsätta tills vidare, säger hon.
– Sedan kommer jag absolut att kunna göra akuta ultraljudsundersökningar om jag är på plats, förklarar hon.
Gunilla Blix granskar röntgenundersökningar från hela länet på distans via en dator som står på Fjällhälsan i Hede. Det är en hälsocentral driven som personalkooperativ och det var där hon fick idén till att också erbjuda ultraljudsundersökningar
– Ja, det visade sig att det finns en ultraljudsapparat där, använd av en gynekolog som jobbar där ibland.
Gunilla kommer ursprungligen från Bräcke och Stavre och tog sin läkarexamen på 1980-talet. Röntgen och ultraljud har hon hållit på med i 30 år. 1987 började hon på sjukhuset i Östersund.
– Efter några år ville jag jobba på  andra ställen också, så bland annat så var jag i Visby och Mora, berättar Gunilla.
Så småningom drog sig Gunilla senare tillbaka till Jämtland och sjukhuset i Östersund igen. Gunilla Blix förklarar:
– Ultraljudsundersökningarna som jag nu erbjuder, går precis som vanligt genom sjukhuset i Östersund. Om du känner dig dålig söker du som vanligt först upp din närmaste hälsocentral. Distriktsläkaren där undersöker dig, bedömer om en undersökning kan vara till nytta och skriver i så fall en remiss ställd till Röntgenavdelningen vid Östersunds sjukhus. Bor du närmare Hede än sjukhuset, blir du skickad till mig!
LINNEA OLANDER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)