LÄNET (JT) Jämtlands Tidning kommer inom kort att vara den mest närvarande lokaltidningen i Jämtlands län. Det står klart sedan Myndigheten för press, radio och tv beviljat ekonomiskt stöd för att öppna tre lokalredaktioner i länet.

I veckan öppnar den första fysiska lokalredaktionen i Strömsund på över tio år då Jämtlands Tidning blir enda länstidning att bevaka kommunen med en lokalreporter. När vi tidigare i veckan publicerade nyheten om att kommunfullmäktige i Strömsund lånar pengar från pensionfonderna för att klara sin budget spred sig nyheten som en löpeld på sociala medier. Nyheten har i skrivande stund delats över 170 gånger, vilket visar att lokala nyheter engagerar.

Lokalredaktionen i Strömsund är alltså bara början. Nu blir alltså Jämtlands Tidning den tidning som finns på plats i flest kommuner i länet. Förutom i Strömsund kommer JT öppna sina kontor i Berg, Bräcke och Krokom, vilket tillsammans med huvudredaktionen i Östersund gör att vi finns på plats i fem av länets åtta kommuner. Det kan jämföras med Mittmedia som med sina två tidningar har lokalredaktioner i tre kommuner.

Avsikten är att JT redan nästa år ska ha redaktioner i samtliga kommuner.

– Det händer knappast mindre i kommuner som Strömsund i dag än för tjugo år sedan när ÖP och LT hade två lokalredaktörer vardera i kommunen. Det är viktigt att ha folk på plats som bevakar lokalt när man ska göra en lokaltidning. Alla som har försökt göra en lokaltidning på distans har misslyckats grovt och fortsätter göra det så det är beklagligt att våra konkurenter styrs från Stureplan i Stockholm och försöker göra sina lokaltidningar på det sättet, säger Ralph Rentzsch, chefredaktör på Jämtlands Tidning. 

Myndigheten för press, radio och tv ger ekonomiskt stöd till tidningar som vill driva lokalredaktioner i kommuner som annars skulle sakna mediebevakning. Med en lokalreporter kommer tidningen närmare läsarna och kan göra en mer grundlig bevakning. Exempelvis man öka sin kommunbevakning, såsom hur skattepengar används och politiska beslut.

– Vi kommer att kunna ha mer lokalt material från varje kommun och då blir det också mer intressant att läsa JT, säger Ralph Rentzsch och påpekar att den bästa journalistiken är den som görs när man har folk på plats som kan interagera med lokalbefolkningen.

CAJ KÄLLMALM