Liernebröderna Elvseth tar upp kampen mot norrmännen

OFFERDAL (JT) De är inte bara Offerdals SKs nyförvärv, utan kan också bli Sveriges nya hopp i kampen mot Norge. De före detta norrmännen, bröderna Elvseth har inför säsongen som kommer bestämt sig för att de nu ska tävla under svensk flagg.

21-åriga Anton och 16-åriga Andreas Elvseth är födda och uppvuxna i Lierne, som ligger precis vid svenska gränsen, några tiotal mil norr om Östersund. Med mamma Malin från Sverige och pappa Morten från Norge har bröderna haft dubbla medborgarskap. Hittills har båda tävlat för Norge, men det ska det bli ändring på, vilket har bemötts med överlag goda tongångar från släkt och vänner.

—Farfar var väldigt emot till en början, han ville verkligen att vi skulle tävla för Lierne och Norge. Men efter mycket tjat så har han ändrat åsikt. Nu tycker han och vi att det ska bli väldigt spännande, säger Anton.

Storebror Anton kommer från en lysande juniorkarriär med segrar i Sverigecupen. Trots en bra träningssommar 2018 blev debutsäsongen i seniorklassen en tung historia, under den andra halvan av vintern kom dock ett lyft.

—Jag vet inte riktigt vad som gick fel. Men det var skönt att komma igång mot slutet, det blev betydligt lättare att dra igång sommarträningen.

Den tidigare norska juniorlandslagsmannen har inte ändrat så mycket i träningen till denna säsong. Tillsammans med tränaren Irina Persson har de gjort lite småjusteringar.

—Vi har lagt in lite mer högintensiv träning, med lite mindre intervalltid. Jag har fått vara frisk mycket, det är det viktigaste.

För lillebror Andreas blir säsongen som kommer hans första som junior. Till hösten har Andreas gått i sin bror Antons fotspår och börjat på skidgymnasiet i Östersund. Valet mellan skidåkning och fotboll var inte helt självklart för multitalangen, men till slut föll valet på skidåkning.

Storebror Anton (till vänster) har en framgångsrik juniorkarriär bakom sig med bland annat seger i Flyktingloppets juniorklass. Här tillsammans med lillebror Andreas som blir förstaårsjunior i vinter. Foto: Mattias Bångman

—Inför förra säsongen tänkte jag satsa på fotbollen. Men det gick väldigt bra i vintras, så då ändrade jag mig och valde skidåkningen, säger Andreas.

—Sen så känns det roligt att göra som storebror också, tillägger han.

Idag hittar vi alltså båda bröderna Elvseth i Östersund och i vinter tävlandes i Offerdals SKs färger.

—Det har varit väldigt bra lägerverksamhet med Offerdal under sommaren. Det är ett bra och roligt gäng, med många starka åkare att sparras med, säger Andreas.

Det finns flera likheter vad gäller träningsmiljöer mellan Lierne och Offerdal. Myrarna och fjällen som vi hittar på båda platserna saknas i Östersund.

—Det kan bli lite tråkigt med all rullskidåkning på banan här i Östersund, då kan jag längta hem, eller till Offerdal, säger Anton.

I Lierne var Anton en av få seniorer som satsade på högsta nivå, bytet till Offerdals SK ska förbättra förutsättningarna att nå toppen.

—Vi har hittills bara varit en del av klubben under träningssäsongen. Den stora skillnaden är att det är en väldigt strukturerad lägerverksamhet, med många läger. Det sätter vi stort värde på, säger Anton.

Båda bröderna debuterar i den svartvita dräkten vid premiärtävlingarna i Bruksvallarna 16/17 november.

MATTIAS BÅNGMAN