Niklas från Lillhärdal ska servera souvas under Tour de Ski i Italien
LILLHÄRDAL (JT) För någon vecka sedan fick han inbjudan. Imorgon fredag står Niklas Walkeapää i Toblach i Italien för att bjuda på renköttsspecialiteten souvas. Han är speciellt inbjuden att medverka under Tour de Ski som inleddes på nyårsafton.
– Det är knappt jag kan fatta det här själv, sa Niklas, som är mest känd som Walko i Härjedalen, några dagar innan han åkte ner till Italien.
Inbjudan fick han för några veckor sedan från en av topparna i Tour de Ski-staben. De ska på prov arrangera en nordisk dag i Toblach i norra Italien, där Tour de Ski kör några sträckor innan den berömda avslutningen uppför slalombacken i Val di Fiemme.
Niklas är same och har renar i Härjedalen. Hit kom han för snart 20 år sedan då han flyttade ner från sin hemby Porjus i Norrbotten. Han driver sedan några år tillbaka en cateringfirma med maträtter av ren som specialitet. Han syns ofta på marknader och festivaler runt om i Sverige och även utomlands där han serverar kebab och souvas. Men han säljer även färdigstyckat renkött och som en extra specialitet grillar han en hel ren till speciella arrangemang.
Det är tack vare denna verksamhet han nu fått inbjudan att medverka under Tour de Ski.
– Det känns väldigt roligt och det är knappat jag fattat det här själv, säger han och flinar stort.
Arrangören bjuder på flyg och hotell för både han själv och flickvännen Kikki Hallgren. Arrangören har också lovat att skaffa fram allt han kan behöva för att laga souvas, både muurikkahäll och tillbehören till maten.
– Det enda jag tar med mig är renköttet, 20 kilo ungefär, säger Niklas och skrattar.
Det syns på honom att han är både glad och hedrad att få denna chans.
– Vad jag har fattat så är detta ett provår då man vill testa konceptet med speciell nordisk mat. Jag vet att även ett norskt företag är inbjudet, berättar han.
– Faller det här väl ut har man lovat en stor satsning nästa år och då under hela touren, nu blir det ju bara under en dag. Då är det bara att packa bussen och ta med sig allt vad man har, skrattar Niklas.
JAN ENGSTRÖM
 
FAKTA
Tour de Ski 2016/2017 genomförs under perioden 31 december 2016 till 8 januari 2017. Touren ingår i världscupserien. Årets upplaga av Tour de Ski är den elfte i ordningen, och består av totalt åtta lopp som körs i tre olika länder, Val Mustair, Scheiwz 31/12 – 1/1, Obersdorf, Tyskland, 3-4/1, Toblach, Italien 6/1, och finalen i Val di Fiemme, Italien, 7-8/1.
Vinnarna kommer som vanligt utses efter den sista etappens karaktäristiska klättring uppför slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme. Regerande segrare från 2016 är Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby, båda från Norge.
JAN ENGSTRÖM