Äggtjuvar och turister som stör renarna

STEKENJOKK (JT) De möts på fjället från var sin sida länsgränsen Håkan Berglund från Gäddede Jämtland och Jan-Erik Jonsson från Klimpfjäll Västerbotten. Två naturbevakare som har fullt upp med att informera och tillrättavisa besökare som kör Vildmarksvägen. Fler bilister än någonsin har valt att ta vägen i år. Från öppningsdagen över Stekenjokk den 6 juni- 8 juli har det passerat 17634 fordon, i fjol samma period var det 14 864 fordon.
– Vi har olika syn på det här. Folk söderifrån har inga kunskaper. Folk här i norr har förståelse för renskötseln, säger Håkan Berglund.
Hans kollega Jan-Erik berättar om en renhjord som skulle ta sig över vägen och om hur turister fick bråttom att gå nära och fotografera. De vill ta en selfie med en ren.
– Det var 4-500 renar som snodde. Folk förstår inte att renarna blir störda, att vajorna och kalvarna kan skiljas åt. De är okunniga, det handlar om att informera. Vi har ju fått lära oss från det vi var barn, vi är fjällvana, säger han.

Stekenjokk lockar. Foto: Inger Kraft Etzler

Ända fram till och med lördagen den 10 juli var det förbjudet att överhuvudtaget lämna bilen och gå ut på fjället.  Länsstyrelsen i Jämtland har fattat beslut om ett starkare artskydd för fåglarnas häckning än vad Västerbotten gjort.
Jakten på fågelägg är obegriplig men lockar uppenbarligen en del.
– Jag har varit med om att utlänningar t o m satt upp fågelholkar med koordinater, för att lätt kunna hitta tillbaka och vittja dem på ägg. Men 90 % av besökarna har inget äggintresse, säger Jan-Erik Jonsson och tillägger att det ändå är svårt att få fällande domar. Naturbevakarna har ett nätverk och arbetar också med NOA för att få rapporter om när brott begås.
– Bara under en dag när det har varit tillträdesförbud har jag gjort 13 tillsägelser. Folk vet att dom gör fel, men käftar i alla fall. Dom skiter i det. Vi är ju inga domare utan gör bara anmälan. Det är väl så här i coronatider att folk inte vet vart dom ska ta vägen. Då åker många Vildmarksvägen. Det är speciellt i år, säger Håkan.
Husbilar på första parkett med utsikt mot fjällen. Carina Cassborg och Sture Fängström från Sundbyberg kom från Kukkolaforsen. Magnus Gustavzon och Zorica Nikolic från Ödeshög känner Sundbybergarna från Pilote-klubben. Paret Gustavzon-Nikolic var för tredje gången ute på Vildmarksvägen men hade egentligen tänkt sig Norgesemester. Foto: Inger Kraft Etzler

Husbilar och husvagnar flockas uppe på Stekenjokk. Kameror klickar och turisterna hänförs över fjällvyerna bort över till norska sidan. De flesta är skötsamma, men naturbevakarnas vakna ögon spejar över fjällen. De ser ett par med hund.
– Är den lös? Nej, den är kopplad.
De kan slappna av. Ett tätt samarbete mellan Västerbotten och Jämtland har utvecklats tack vare naturbevakarnas egna initiativ.
Han har varit naturbevakare sedan 1998 och har arbetat med återväxten av fjällräven, som varit framgångsrik.
– Men i år är det kärvt. Det finns ingen sork och ingen lämmel. Vi stöttar framför allt med utfodring, men får också skjuta rödräv som går in i lyorna och tar fjällrävens ungar.
Båda naturbevakarna vittnar om ett bra samarbete med samerna.
Två garvade naturbevakare: Jan-Erik Jonsson och Håkan Berglund. Foto: Inger Kraft Etzler

– Vi har jobbat med renskötarna, vi har förståelse för deras arbete. Men folk vet inte att rennäringslagen är så stark, de vet inte ens att den finns. Vi måste hela tiden se till att renarna inte blir störda, säger Börje vidare.
Den stora platsen med alla husbilar är just vid infarten till den gamla gruvan uppe på Stekenjokk.
– Det kommer aldrig att bli en gruvbrytning här igen. Det finns inget värdefullt att ta upp, säger Jan-Erik Jonsson.
– Att hålla vägen öppen över Stekenjokk hela året – det är omöjligt, tillägger Håkan Berglund.
Naturbevakarna kommer dock att finnas – hela året om. Deras uppgift är inte bara att mota bort turister som bryter mot förbud utan också att ansvara för skötsel av statliga leder, skoter-, jakt-, fisketillsyn och rovdjursinventering.
Inger Kraft Etzler
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)