BRUNFLO (JT) Nu bygger familjen Altbäck på Länsmansgården i Ede, Brunflo för framtiden och nästa generation. Totalt satsar de 17,5 miljoner kronor i en helt ny ladugård med lösdrift och två mjölkningsrobotar. En anläggning med 156 båsplatser och 140 mjölkande kor som därmed blir en av de större i länet.
I mitten av 1980-talet lämnade Christer och Sonja Altbäck sina jobb som dataprogrammerare och sitt dåvarande jordbruk med 7-8 kor på Alnön utanför Sundsvall för att flytta till gården i Ede, som de köpt för att satsa fullt ut på jordbruk och mjölkproduktion.
–Vi ville kunna försörja oss på jordbruket båda två och en framtid som månskensbönder och jobb bredvid var inget vi såg möjligt att bygga vidare på. Därför blev det gården i Ede, säger Christer.

Såhär ser bygget på Länsmansgården ut idag. Nästa sommar ska det stå klart.
Såhär ser bygget på Länsmansgården ut idag. Nästa sommar ska det stå klart.

Gårdsanläggningen var modern, relativt nybyggd och förutsättningarna bra. Under de 30 år som gått sedan tillträdet har familjen Altbäck stegvis utvecklat och anpassat sig till den sviktande ekonomin inom mjölknäringen genom att förnya och modernisera för fler kor. Även de rent fysiska arbetsförhållandena med fler och fler kor som skulle mjölkas och utfodras flera gånger varje dag gjorde det nödvändigt med förändringar för att spara armar, axlar, rygg och knän. Båsladugården med rörmjölkning för 30 kor från start har därför med nödvändighet, via en period med foderliggbås och mjölkgrop, idag blivit lösdrift med mjölkningsrobot för 60 kor. Men ändå en anläggning som efter alla år är för sliten och otidsenlig för att fortsätta jobba i.
–Men hade inte Roger och Maria varit så intresserade som de är så hade det inte blivit något bygge, säger Christer Altbäck. Roger är son i huset och Maria Kling Altbäck hans fru. Tillsammans har de sonen Anton 1 år.
–Vi ser det som vår uppgift att skapa förutsättningar för Roger och Maria att ta över och därför bygger vi innan det är dags för oss att dra oss tillbaka, säger Christer.
Tre generationer Altbäck bygger för framtiden. Här tillsammans med byggherren Ivan Eriksson från företaget Bygg Tony i Ångsta. Från vänster: Ivan Eriksson, Anton Altbäck i barnvagnen, Maria Kling Altbäck, Sonja Altbäck, Roger Altbäck och Christer Altbäck.
Tre generationer Altbäck bygger för framtiden. Här tillsammans med byggherren Ivan Eriksson från företaget Bygg Tony i Ångsta. Från vänster: Ivan Eriksson, Anton Altbäck i barnvagnen, Maria Kling Altbäck, Sonja Altbäck, Roger Altbäck och Christer Altbäck.

Samtidigt med bygget gör man också plats för ett containermejeri som skulle göra det möjligt för egen försäljning. Sonja Altbäck berättar att de troligen först kommer testa den lokala marknaden genom en automat där folk i trakten själva kan fylla sina mjölkflaskor.
–Det gäller att skaffa fler ben att stå på, slippa mellanhänderna och få ut mer för mjölken. Samtidigt verkar det vara rätt tid eftersom fler och fler blir intresserade av lokalproducerat, säger hon.
­–Det är väl ganska naturligt när vi bygger ut att också förbereda för egen försäljning, säger Roger som betonar att det ändå är mejeriföreningen som är grunden för mjölkproduktionen där den egna försäljningen bara är ett komplement för en bredare ekonomisk bas. Ytterligare ben att stå på blir också den egna skogen där Maria är skogsmänniska och har kunskapen plus uppfödning av en del av tjurkalvarna som föds på gården och försäljning av köttlådor.
–Om det nu är viktigt för oss att folk köper lokalt så varför ska inte vi göra samma sak, säger Maria och berättar att hela bygget är utlagt till lokala företag, entreprenörer och hantverkare. Pilgrimstads cementvarufabrik levererar exempelvis all betong och Ivan Eriksson med byggfirman Bygg Tony från Ångsta är den som byggt allt på gården sedan familjen Altbäck kom på 80-talet och får nu kröna sin karriär innan pensionen med bygget som projekterats i två år och ska stå färdigt nästa sommar.
 
HÅKAN TORESSON