Hon är kunnig. Rösten är tydlig trots att orden rinner snabbt fram. Ögonkontakten är intensiv. Det känns som hon pratar direkt med mig trots att miljoner andra människor också lyssnar och ser TV 4-sändningen i skidskytte från Östersund.
Hon heter Maud Bernhagen. På hennes visitkort tror hon att det skulle stå, TV4-programledare, reporter eller sportjournalist. Jag ställer frågan till alla mina gäster till Milling Möter.
Hon har inget visitkort och ingen självklar titel. Maud har ett kunnande som gör henne till ett varumärke inom mediavärlden. Många kommer säkert ihåg att hon ledde Fotbollsgalan 2002.
Visitkort brukar användas för att visa upp en titel som kan stärka självförtroendet. Maud behöver inte detta.  Hon kan inte skryta med någon högskoleexamen eller befattning. Hon gör bara sitt arbete på ett mycket proffsigt sätt.
Det är några timmar innan sändning och jag får tillfälle att dricka en koppa kaffe och prata henne om dagar som gått.
Maud som hette Bergström som flicka växte upp i Nyhem. Hon gick i samma skola som min son Mats. Hon är en av tre flickor i familjen Bergström.
Maud berättar att det bara var fyra elever i hennes klass men nio totalt i mellanstadieklassen.
Det fanns en småskollärare som hette Margareta och folkskollärare Nils Olof Hägg som lotsade barnen upp till högstadiet i Bräcke. Maud minns att det alltid fanns en ishockeyrink på skolgården, skidspår med elljus och vuxna som ordnade detta. Hon minns också att de fick åka till Bräcke en dag i veckan för att simma och ha slöjd. På den tiden hade Sverige råd med byskolor som skapade trygga människor, konstaterade vi.
Jag är givetvis nyfiken på varför Maud valde att bli journalist utan examen.
Hon berättar att hon redan som liten skrev sagor och egna berättelser. Hennes pappa Göran köpte alltid alla dagstidningar.
– När han läst klart tog jag vid. Från sida till sida läste jag. Det blev en bra extra kurs. Pappa hade ett snickeri i Nyhem och på kontoret fanns en elektrisk skrivmaskin. Den blev min vän. Där skrev jag många rader, säger Maud och fortsätter att berätta om skoltiden.
– Den lilla elevgruppen från Nyhem blev kvar under högstadiet i Bräcke men när gymnasietiden började fick en del av oss gå i Ånge en del i Östersund. Jag hamnade i Östersund. Där fick jag bo på elevhem i eget rum men med gemensam toa och dusch. Vi fick tre mål mat per dag. Trots att mina lärare i Bräcke tyckte att jag skulle välja Naturvetare valde samhällsprogrammet.
– Jag var en blyg tjej på den tiden men när jag läste en annons i ÖP tuffade jag till mig. Jag sökte helgjobb på ÖP. Det blev början till min journalistbana utan examen från högskola. Efter min studentexamen fick jag fast anställning på ÖP-sporten. När TV4 Jämtland startade 1994 följde jag med in i TV världen där jag träffade Johan som jag i dag är gift med.
Hennes livs scoop kom då hon som första reporter fick träffa en av världens bästa ishockeyspelare En otrolig sannsaga dök upp. Det var Vladimir Krutov från den ryska superfemman ” The Big Red Machine som oväntat dök upp i ÖIK.
– Jag lyckades hitta en tolk och göra ett reportage före alla andra. Det blev min biljett in i finrummet. Jag och Johan fick chansen att fortsätta våra karriärer för TV4 i Stockholm.  Nu har både han och jag ett imponerande CV och två barn, säger Maud stolt.
Jag kan bara konstatera att jag ännu en gång blivit övertygad om att livets skola är fantastisk.
TEXT & BILD
LEIF MILLING