HÄLLESJÖ (JT) Byn Hällesjö i östra Jämtland ligger bara 24 timmars bilresa från Prag.
Det säger Åsa Roos som jag besöker en grå novemberdag. Hon bor tillsammans med Gullik Nilsson i en riksbekant villa vid stranden av Hällsjön – och här håller de på att bygga upp ett storfiskeparadis.
Bekant blev den eftersom kondomkungen H E Adamsson lät bygga den som sommarresidens. På gårdstunet ligger ett nu ett antal båtar på vinterförvaring. Vid stranden finns bastu med badtunna. Det enda som påminner om gångna tider är den unika samlingen av skulpturer som pryder gräsmattorna.
– I år har vi haft 1 000 gästnätter i byn. Vi har gäster från Tjeckien, Polen och Lettland, berättar Åsa när vi sitter och avnjuter kaffe med rökt braxröra i tunnbrödstut.
Varför braxen? Braxen i Jämtland, frågar jag.
Hon fortsätter.
– I våra sjöar har vi tagit upp över 4 500 kilo braxen för att ge mera utrymme åt abborre och gädda. Vi gjorde detta med start 2011.
Bottengarn/jätteryssja är utsatt i Hällsjön för att sanera fiskbeståndet, främst då braxen.
Fångstarm: 100 meter, garnvikt cirka 250 kilo, 8 ankare på 20 kilo. Ändamål: större fisk i ådalen/mindre brax. Båtar se upp – håll koll på flöten!
– Nu har vi ett bra fiske för skickliga sportfiskare. De fångar abborrar på över 50 centimeter men även stora gäddor på över 100 centimeter. Vi brukar inte få så mycket som våra gäster. De är verkligen experter på fiske, säger Åsa.
Gästerna återutsätter nästan all fisk de fångar. Speciellt de stora fiskarna som för goda arvsanlag vidare.
Den lokala strategin för fisketurismen har tagits fram genom ett samarbete mellan personer som representerar ideell, privat och offentlig sektor. I strategin pekas fyra insatsområden ut för perioden:
- Lokalt kapital och social ekonomi.
- Entreprenörskap och företagande.
- Tillgänglighet.
- Natur- och kulturbevarande insatser.
– 2011 fick vi stöd från Leader Mittland som gav oss möjligheter att genomföra vårt projekt ”Fiskelyftet i Hällesjö” som ingår i Drömfiske Jämtland. I vår ansökan tryckte vi på bland annat på konkurrensen från den riksbekanta närbelägna Gimån med sitt flugfiske efter öring och harr i strömmande vatten. Men även på de stora möjligheterna som finns till samarbete med dessa fiskevårdsområden.
– Vi satsade på vårt befintliga fiskbestånd med effektiv fiskevård, det var rätt säger Åsa och tillägger att numera kan man se många båtar på sjön under sommaren.
Det är roligt, det är bra, det är lättare att leva här nu än för 5 000 år sedan. Nu går vi vidare, ta en stut till.
Jag passar på att fråga henne om vad det står på hennes visitkort.
Det står Åsa Roos 53 år, diversearbetare, både som anställd på Skogsstyrelsen och turistentreprenör, får jag till svar.
Då slår det mig att just ordet diversearbetare en gång i tiden förknippades med något negativt. Det var en arbetsskygg person utan utbildning, en ganska lat person. Nu vet jag bättre.
För att utveckla de små byarna som en gång var stora behöver man tänka nytt. För att lyckas krävs stor kompetens inom olika områden och viljan att förändra, se möjligheter. Det behövs diversearbetare. Åsa Roos är en av dessa.
– Första intrycket är viktigt när du besöker en plats första gången. Tänk dig om det fanns någon med en fårflock bara för att hålla landskapet öppet. Man lånar ut den till våra grannbyar. Fåren får leva utan att vara kött på spisen. Bra va?
Mera kaffe, ja tack.
Hon fortsätter.
Just i dag har vi fått klart med ett nytt Leader-projekt. Vi har fått 600 000 kronor för att utveckla en App. Den skall vara med GPS-funktion. Med den skall både fiskeinformation och byns historia bli tillgänglig.
För att skapa den kommer många att bli engagerade. Jag tänker på TV programmet ”Det sitter i väggarna”. Vilken bra idé. Den lånar vi, säger Åsa och fortsätter.
– Tänk att man snart kan besöka en gård eller plats i byn och klicka på sin App för att läsa historien och se bilder. Kanske är det ett hus som farfars farfar byggde? Eller lyssna på en dans från Furuviken där kanske mormor och morfar träffades?
Jag kan inte annat än att tycka att detta är lysande genialiskt.
Åsa igen:
– Pengarna skall även räcka till sjökort med djupkartor för att underlätta fisket från båt. Det är många som behöver ett bekvämare fiske än vadande i strömmande vatten. Båten öppnar fisket för många, säger hon.
Jag har alltid blivit imponerad av vad en eldsjäl kan sätta fart på.
Åsa har med sig Gullik på sin resa mot nya tider där Hällesjö placerar sig på turistkartan.
Jag känner mig glad och inspirerad när jag styr hem mot Gimdalen.
Tack för kaffet!
TEXT & BILD
LEIF MILLING
Missa inte Leifs nästa personporträtt endast i Jämtlands Tidning, klicka här för att prenumerera, endast 650 kr (eller 55kr/månad med autogiro) för ett helt år = 52 nummer-