Ska locka fler besökare till muséet

KRÅNGEDE (JT) Krångede muséum vill locka fler besökare och framför allt yngre besökare. Därför gör muséet nu en miljonsatsning på ett lekland.
– Det blir ett stort lyft för byn, säger Lars-Erik Lindström, kassör i föreningen som driver muséet.
På 1940-talet var Krångede ett blomstrande samhälle då Sveriges största kraftverk fanns i byn. Sedan 1996 har intresserade kunnat gå på Krångede museum och ta del av den fascinerande historien kring byn. Nu vill föreningen som driver muséet ge verksamheten ett lyft.
– Vi märker att antalet besökare sjunker. Samtidigt märker vi att vi egentligen har tappat bort inriktningen mot barn. I flera år har vi lyft upp vad vi ska ha inriktningen mot och då har vi kommit fram till att vi ska göra något på utsidan som ska locka, barn, barnfamiljer och skolor, säger Lars-Erik Lindström.
Tillsammans med föreningens ordförande Per Bergwall skrev han en ansökan till Riksantikvarieämbetet och föreningen lyckades få loss 400 000 kronor.
– Då blev vi lite modigare och tänkte att vi kanske ska söka mer pengar. Så vi gick vidare mot Jordbruksverket och Länsstyrelsen, säger Lars-Erik Lindström.
Sammanlagt har föreningen fått ihop 1 206 000 kronor till att bygga ett lekland utanför huset där muséet håller till.

Det är utanför huset som rymmer muséet som det stora leklandet ska byggas.

Leklandet ska innehålla en modell av en älv, där barnen bland annat ska kunna köra ett vattenkraftverk och flotta timmer. Det ska också bland annat byggas en järnväg, för att visa hur viktig järnvägen var för uppbyggnaden av kraftverket i Krångede.
Så fort tjälen har släppt i marken kommer bygget att starta. Tanken är att det ska vara klart till hösten, för att sedan vara i full drift till nästa sommar.
Föreningen tror att projektet kommer höja upplevelsen av att besöka muséet mycket.
– Det går att göra allt i en bildskärmsmiljö också, Men vi tror att det är viktigt att man kan se vatten, att man kan se järnväg fortfarande – inte bara på en bildskärm, säger Lars-Erik Lindström.
När Krångede blomstrade som mest i samband med kraftverkets glansdagar bodde nästan 1 000 personer. De flesta samhällsfunktioner fanns på plats och flera butiker. Ett så stort lyfte kanske inte satsningen på muséet blir, men föreningen tror att det kommer ha stor betydelse.
– Det är ett stort lyft för byn att få loss 1,2 miljoner för att göra historia levande. Det är inte det mest vanliga som sker, säger Lars-Erik Lindström.
JONAS SOLBERGER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)