ÅSARNA (JT) I veckan öppnade den nya mataffären i Åsarna. Vid invigningen sjöng skolbarnen, oppositionsrådet Elise Ryder Wikén invigningstalade och automatstationen hade specialsänkt pris hela dagen.
– Det känns mycket skönt att äntligen fått öppna upp det som så länge varit på gång, säger Ann-Liz Persson, som driver den nya mataffären. Ann-Liz Persson drev även den tidigare mindre affären men ser genom den nya och betydligt mer välsorterade mataffären att dessutom ha något att erbjuda de som är på genomresa.
– Vi är ju bara ungefär 300 personer som är fast boende här men kan vi få det så kallade Mälardalsfolket att stanna till när de är på väg till Åre. Då är vi en bra bit på väg, fortsätter Ann-Liz Persson med ett leende.
Efter att ha renoverat och byggt nya lägenheter i Åsarna stod länge en välsorterad mataffär på Åsarna Fastighetsbolag AB och Bo i Åsarna ABs önskelista. Igår slogs dörrarna upp till den nya mataffären som ligger strategiskt intill automatstation vid väg 45. Slutnotan för den nya affären ligger på drygt fem miljoner kronor
– De tidigare bostadsprojekten har vi finansierat själva men denna gång har vi haft möjlighet att söka EU-bidrag, berättar Lars Nilsson, vd i båda bolagen. Ju mera miljövänlig som den nya affären kunde tänkas bli desto mera kunde vi söka i EU-bidrag.
– Ekvationen blev alltså inte svår. Ur den synvinkeln är Åsarnas nya mataffär nog länets bästa, fortsätter Lars Nilsson stolt. Förutom att tanken om möjlighet till återvinning har funnits med i det mesta i ombyggnationen har man dessutom lagt ner stora pengar på kylsystemet. Affärens kylar kyls helt enkelt med något så naturligt som koldioxid.
Det var många år sedan det fanns en välsorterad mataffär i Åsarna. Ett mindre utbud av dagligvaror har dock funnits men med den nya affären blir det helt annat.
– Kan inte bli bättre, säger Kjell Eriksson och Stefan Persson som båda arbetar och bor i Åsarna. Allt som stärker byn idag, stärker byn i framtiden också.
– Det här är det bästa som hänt i Åsarna på länge, säger Tomas Persson som även han arbetar och bor i byn.
TEXT & BILD
THÉRÈSE JUEL