Ny, spännande dryck ska ge energi till jubilaren
SKÄRVÅNGEN (JT) Det har gått 20 år sedan Bymejeriet i Skärvången invigdes. Det har varit en resa med upp och nedgångar. En kamp mot myndigheter och banker blandat med otaliga guldmedaljer för deras ostar. Nu tar de sikte på en ny intressant produkt och ett litet annorlunda 20-årsjubileum än vad som var tänkt.
– Vi har verkligen lärt oss att kämpa. Det har gjort oss till ett sammansvetsat gäng, säger Tor Norrman när han berättar om problemen att få igång verksamheten.
Han är frontpersonen för Bymejeriet i Skärvången. 1998 gick familjerna Magnusson, Olsson, Norrman/Svensson ihop och startade företaget. Visionen var att förädla mjölken som producerades i byn samt att hålla markerna öppna. Deras idé att starta ett bymejeri i Skärvängen mötte på motstånd från många.
– Vi fick verkligen jobba hårt. Det tog oss sex år innan Länsstyrelsen, banker och kommunen till slut gjorde det möjligt för oss att starta verksamheten. Bygget av mejeriet tog ett år och i mars 2000 kunde vi leverera den första osten från det nya mejeriet, berättar Tor.
Han hyllar samarbetet som de tre familjerna har haft under åren och han tackar Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner i Ås, som hela tiden har stöttat deras vision och verklighet.
– På invigningen av mejeriet var det över 400 personer på plats och Bodil höll tal och ropade ut att ”Detta är unikt”, skrattar Tor.
När mejeriet startade var man fyra anställda. I dagsläget är man ett 15-tal som arbetar i företaget fördelat på mejeriet och lagret i Östersund. Numera är det Tor och Roland som driver firman och för några år sedan sålde man jordbruken. De nya ägarna av jordbruken har flyttat hit från Holland och Schweiz. De levererar mjölk till bymejeriet.
– Vi betalar en krona mer per liter till dem än om de skulle leverera till Arla. Den nya getbonden har nyss fått tillstånd att bygga ny getgård och då kommer det bli den största i Sverige med ca 300 getter, informerar Tor.
Att tillverka ost är ett hantverk som kräver stor kunskap. När väl kunskapen finns kan man utveckla och ta fram nya produkter av mjölken.
– Vi håller nu på med att utveckla en ny produkt. En dryck tillverkad av vassle från getmjölk. Vassle från getmjölk innehåller protein om bygger muskler. Det verkar som man blir piggare av den också. När jag känner mig trött så brukar jag ta en flaska och två minuter efter kommer orken tillbaka. Det är en idrottsförening i länet som vill testa detta för att se om det ger resultat. Vi hoppas att produktionen snart kan komma igång. Vi har tagit fram två smaker. En med lingon och en med havtorn, berättar Tor.
Kim Håkansson är en av dem som varit längst anställd. Hon arbetar på lagret i Östersund men tillbringar också tid i mejeriet.
– Vi har cirka 25 olika sorters ostar. Alla kan man inte hitta i livsmedelsbutikerna men i vår butik finner man de flesta. Vi levererar en stor del av vår produktion till restauranger, berättar Kim.
Coronapandemin har satt käppar i hjulen även för Bymejeriet. Planerna var klara för 20-årsjubileet som skulle hållas i sommar.
– Vi hade tänkt fira en hel vecka. Det skulle varit ostprovning och en massa annat. Men nu måste vi tänka om. Det blir nog ingen glassfestival i år. Vi ska försöka ha vårt kafé öppet men sprida ut borden så att vi håller distans till varandra. Vi kanske får fira riktigt nästa år istället men det kan bli något även i år, säger Tor hemlighetsfullt.
Även om ägarna inte är lastgamla, så finns funderingar på att så småningom lämna över till nya krafter.
– Vi söker samarbetspartners för framtiden, som en vacker dag kan ta över mejeriet, säger Tor.
När de fått uppgiften att fundera ut varsitt solskensminne från de 20 år som gått sedan invigningen svarar de så här:
– Självklart är det våra produkter som kommer upp i minnet. Fast det som nog känns bäst är att vi har tagit emot 15 invandrare och att kunna hjälpa dem. I dag bor fem kvar i Skärvången. Någon vill även komma tillbaka till oss, berättar Tor.
– Mitt bästa minne är nog när vi alla ägare satt på ett möte i Föllinge och det blev klart att vi skulle kunna starta mejeriet efter alla år av arbete med att få till det. Vi tog då och applåderade oss själva, berättar Roland.
– Det jag kommer på är när vi 2017 tog hem åtta guld och tre silver på SM i mathantverk. Sammanlagt har vi genom åren tagit 90 medaljer, varav 50 guld i SM i mathandverk, berättar Kim stolt.
Kim, Roland och Tor är säkra att Bymejeriet kommer att leva vidare. Varje sommar kommer ungefär 10 000 besökare för att fika. Med facit i handen skulle man ha gjort detta igen?
– Ja! Det skulle vi ha gjort. Det har varit mycket jobb men det har varit en fin resa och vi är som en familj, säger de enhälligt.
KJELL-ERIK JONASSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)