ÖSTERSUND (JT) Årets upplaga av årsboken ”Jämten” är nu släppt. Det uppmärksammades under ett boksläpp på Östersunds bibliotek förra onsdagen. Med anledning av att det kommer att osa VM i Östersund och Åre 2019, blev årets tema ”Bäst i världen”. Det ligger därför av förklarliga skäl mycket fokus på skidsport och tävlingar från nu och då. Både mästare och världsmästare lyfts fram och hyllas så att vi ska minnas dem, lära av historien och se hur länet växer idrottsmässigt.
Svaret på hur två små norrländska orter kunde bli arrangörer av skidskytte och alpin skidåkning finns längre bak i tiden. Bland annat kan man läsa om hur Åre förvandlades från fjällby till alpin skidort och om världsrekordet i antal OS-ansökningar. Ingen annan ort har varit med och kämpat för att få spelen lika många gånger som Åre.
Östersund är numera en starkt framträdande stad när det gäller skidskytte. Om det berättar Thord Eric Nilsson som står bakom flera artiklar i boken. Vad många inte vet, är att länet också är duktiga på paralympisk vinteridrottvintersport för funktionsnedsatta – vilket också poängteras i boken i en artikel av Margareta Israelsson, ordförande i Svenska Parasportförbundet.
– Ska vi ha OS så måste vi vara duktiga på Paralympics också, säger Karin Riddar som var på biblioteket i egenskap av ”spökskrivare”.
Men det är också viktigt att veta att det finns folk och organisationer som är mästare på andra sätt än inom idrotten i vårt växande län. Det är ett budskap som ett 30-tal författare är med och förstärker genom sina välskrivna artiklar i Jämten 2019. Många av dem fanns på plats på biblioteket för att berätta om det de har skrivit. Av publikens reaktioner att döma verkade de tycka att det var lika intressant att höra om vintersport som av konst och kultur och samernas hundraåriga resa från 1918 till 2018
– Det är fina insatser, jätteintressanta artiklar och en riktigt bra bok, berättar Charina Knutson som är inne på sitt fjärde år som redaktör för Jämten.
Årsböckerna har givits ut betydligt längre än så. Den första kom ut redan 1906. Det gör ”Jämten” till en av Sveriges äldsta hembygdsböcker. Mycket tyder på att årets bok också blir den bästa.
TEXT OCH FOTO
STINA MILLNER PALMQVIST