Krokom kommer att få ett nytt kommunalråd efter valet 2018. Detta oavsett om Centerpartiet blir vinnare eller ej. Maria Söderberg ställer nämligen inte upp för omval.
– Det är dags för andra friska krafter att ta över, säger hon.
Maria Söderberg är ett av centerpartiets absolut tyngsta namn i länet, och hon har varit kommunstyrelsens ordförande i elva år. Detta är hennes tredje mandatperiod, och få kommunalråd överträffar den siffran. Men sedan en tid tillbaka har det mognat fram ett beslut som innebär att den politiska toppkarriären närmar sig slutet.
– Tanken har funnits med mig ett tag. Dels har jag varit med så länge, och dels jag fyller 64 år snart. Att vara kommunstyrelsens ordförande är ett tungt uppdrag, det är både spännande och givande, men man är upplåst mycket och blir trött med tiden, säger hon till Jämtlands Tidning.
Varför lämnar du beskedet just nu?
– Den här veckan går medlemsomröstningen ut till alla medlemmar, och där framgår det att jag inte kandiderar till kommunstyrelsens ordförande. Jag har redan haft en diskussion med partiet om min framtid, men även berättat att jag vill vara med i valrörelsen. Det är roligt att vara ute bland folk och jag vill hjälpa till med det jag kan.
Ser du någon given efterträdare till dig?
– Det finns flera goda kandidater, och nu finns det möjlighet för flera att profilera sig i god tid. Vi kommer att ha en stark uppställning inför valet.
Vilken är den största förändringen inom Krokoms kommun under dina elva år?
– Det är befolkningstillväxten, som varit väldigt tydlig. Det började redan 2002 och tog fart ordentligt efter beslutet att sätta igång med Sånghusvallen. Det har byggts förskolor och vi har även fått pris som länets bästa skolkommun. Visserligen har vi tvingats lägga ned två skolor, Västbygden och Ytterån, men vi har en hög kvalité och det borgar gott inför framtiden, säger Maria Söderberg.
ANDERS LUNDIN