Hundratals meter bryggor ska öka tillgängligheten

BERG (JT) De har byggt flera hundra meter bryggor för att de som vill ska, på ett enklare sätt, kunna ta sig ut på fisketur i Berg. Kommunen satsar nära 6 miljoner kronor på att öka tillgängligheten till fiske i kommunen.
Jag träffar fem unga män vid Stortjärnen, som ligger ett stenkast väster om E 45:an mellan Åsarna och Rätan. Under vintern har de byggt de 5 meter långa och 1,5 meter breda bryggsektionerna som sedan placerats på plats vid de sjöar som ingår i projektet.
– Vi går efter ögonmått och känsla, svarar Ludvig Hultgren, från Svenstavik, när jag undrar om de inte har lasermätare och vattenpass. De följer naturen och med hjälp av två rejäla domkrafter får de delarna att passa ihop.
Martin Liljedahl, Svenstavik, hojtar till de andra.
– Det är en kulle här, jag lyfter nu så det blir rakt.
Ludvig och Johan Karlsson, också han från Svenstavik, placerar en rejäl bräda på marken under bryggdelen. De skruvar fast benen, som vilar på brädan, på var sida om bryggdelen. Det är ingen av dem som gått utbildning inom byggnationer, Ludvig lärde sig att laga mat i gymnasiet och Jakob Olason, Svenstavik, berättar att han jobbat på en kyrkogård när han var yngre. Handledarna Niklas Öst och Rolf Eriksson båda med lång erfarenhet inom byggbranschen är helt eniga.

Hela gänget som testpromenerar.

– Grabbarna har utvecklats enormt under projektets gång, de är riktigt duktiga och nu jobbar de snabbt och det blir bra med en gång, säger de i en mun.
Under den gångna vintern har gänget byggt 168 bryggdelar i verkstaden i Svenstavik, det ger 840 meter totalt.
Ronny Hansson, Svenstavik, tycker att det mesta går smidigt men ibland kan det tjorva.
– Att kapa vinklar kan vara lite trixigt och så väger bryggorna rätt mycket då är det bra att vi är fem som lyfter, berättar Ronny.
Just då kommer våren ännu lite mera, göken galer en bra stund och solen bryter genom molnen men det är svalt, för nordvästan ger sig till känna. De har nu skarvat ihop tre bryggdelar. Delarna ligger nära vattnet och jag undrar om någon blivit blöt.
– Här om dagen när vi skulle lyfta så tog jag ett steg bakåt och ena foten hamnade i vattnet, men det var bara at byta sockan och jobba vidare, ler Johan.
De fem kollegorna är ett muntert gäng de skojar och skrattar tillsammans när Johan berättar.
– Det är ett bra och roligt jobb, vi behöver vara kreativa och tänka själva och så styr vi upp det tillsammans, säger Ludvig.
Martin Liljedahl och Ludvig Hultgren, skruvar fast ett ben på bryggdelen.

– Upp lite till, säger Jakob.
– Ner mera där, replikerar Johan.
Så är nästa bryggdel på plats.
– Det bästa med jobbet är att vi bygger så att de flesta ska kunna komma ut i skog och mark och kunna få möjlighet att fiska och uppleva naturen, säger Johan.
Några av dem har kastat ut metkrokar medans de jobbar. Blev det någon fisk?
– Nej men trassel, skrattar Ludvig och går för att laga dagens lunch över öppen eld borta vid vindskyddet.
Conny Elf, projektansvarig för Fiskedestination Berg, är också på plats vid Stortjärnen i södra änden av kommunen.
– Jag är så nöjd med jobbet som killarna utför, vi ligger faktiskt före planeringen vid det här laget, skryter Conny.
I hela Bergs kommun är det totalt sexton platser vid sjöar och vattendrag som ska tillgänglighetsanpassas.
Den färdiga bryggan vid Stortjärnen.

– Det är ett stort projekt med en total budget på sex miljoner under tre år. Där är bryggorna en del, sedan har vi marknadsföring, inköp av utrustningar av olika slag och personalomkostnader förstås, berättar Conny.
När bryggor, toaletter, anslagstavlor och vindskydd har kommit på plats är det fiskevårdsområdena i kommunen som tar över driften.
– Visionen är att Bergs kommun ska bli landets mest tillgängliga fiskekommun, poängterar Conny.
Sedan handlar det förstås också om att paketera fiskeupplevelserna på rätt sätt.
– Handsjön ligger i framkant och de har styrt upp boende, andra upplevelser och mat och driver framåt hela tiden, menar Conny.
Nu kommer fler än tidigare att kunna ta sig ut till fiskevatten i Bergs kommun.
– Fiske ska vara enkelt och tillgängligt för fler. Är du skriven i Berg kostar ett årskort 600 kr för hela familjen och besökare får betala 900 kr för ett familjekort som gäller i åtta dygn. Barn upp till 16 år fiskar gratis, understryker han.
Vad är ditt bäst fisketips så här års?
– Jag rekommenderar att man kör spinnfiske nu när det är kallt i vattnet, säger Conny Elf.
Johannes Adolfsson
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)