Bakläxa av skolbarn och erbjudande om hyressänkning

BACKE (JT) Brev och protester ramlar in till Strömsunds kommun om den tilltänkta flytten av centralköket i Backe till Hoting. Teknik- och serviceförvaltningen får bakläxa av befolkningen och nu har skolbarnen engagerat sig. Också fastighetsägaren Sabri Erdinc har reagerat och hört av sig till byn och berättat att han är villig att diskutera en hyresnedsättning.  
– Jag har bara väntat på att kommunen ska ta kontakt, säger han från sin semester på Teneriffa.
Richard Persson har tidigare uppgett att det inte varit aktuellt att diskutera hyran med fastighetsägaren.  Budgeten som förvaltningen tagit fram tillsammans med kostchefen Jörgen Jönsson är under stark attack från befolkningen. Dessutom har årskurs 9 gjort en egen uträkning och presenterar både tidsåtgång och laglighet när mat ska fraktas. Sträckan Hoting- Backe är 4,2 mil.
”För det första vet vi att det inte är bra för miljön och kommer i slutänden att leda till ökade kostnader. Vi har räknat på vad det kostar att köra sträckan Hoting – Backe tur och retur 2 gånger/dag under ett år. Dessutom tillkommer det kostnader för inköp av lätt lastbil och för underhåll”.
Ett lakoniskt konstaterande i uträkningen är att chauffören måste köra 84 km/h, vilket inte är tillåtet. Sträckan innehåller hastighetsbegränsningar på 30, 50 och 80 km.
Förvaltningschefen uppger att det  för närvarande är stopp i förhandlingarna med Kommunal. Frågan återstår om kommunen med tjänstemän och politiker kommer att ta den utsträckta handen från fastighetsägaren
– Jag är villig att diskutera hyran och sänka den, det blir då mindre vinst för mig. Jag går ner i hyran av solidaritet med de som bor och personalen i köket. De blir ju arbetslösa. Det ska vara tryggt för de äldre. När alla samarbetar, det kallar jag solidaritet. Jag samarbetar och kommunen kan samarbeta. Jag är solidariskt med byn, säger Sabri Erdinc.
INGER KRAFT ETZLER