Över 900 underskrifter mot husrivningar

HOTING/BACKE (JT) Protesterna haglar mot Strömsunds kommunala hyresbolag, SHB, som beslutat riva enplanshus i Hoting och Backe. Exakt räknat har 907 personer protesterar mot rivningsbeslutet.
Ett anonymt brev har nått både SHB och Jämtlands Tidning, där brevskrivaren förfasar sig över rivningsbeslutet: ”sluta hantera gamla pensionärer som om dom vore boskap”.
Protestskrivelsen med många undertecknare från Backe och Hoting är undertecknat av Hervor Dahlén och Margareta Mårtensson. ”STOPP!” lyder rubriken och påpekar det olämpliga i att under den största pandemin ”tvinga ut gamla och psykiskt och fysiskt sköra människor ur sina hem” och att ”det dessutom finns köpare till husen gör att den planerade rivningen även känns olönsam”.
– Jag förstår att folk är upprörda, men jag undrar om alla tycker att det är okej att var tredje lägenhet står tom. Om vi inte river då har vi kostnader för de tomma lägenheterna men inga intäkter. Då försvinner den del av pengarna som vi kan använda till underhåll, säger Bengt Bergqvist, styrelseordförande i SHB.
– Det är en missuppfattning att vi tänker riva alla lägenheter i Hoting, där pratar vi om fyra lägenheter. Jag har ett politiskt uppdrag av kommunen att se till hela hyresbolaget går bra. Medborgarna har ett annat uppdrag. Vi ser det från olika håll, men jag har stor respekt och förståelse över att människor reagerar. Det är aldrig populärt när vi river hus, men SHB måste anpassa till de ställen där folk vill bo, säger Bengt Bergqvist.
I ett tidigare uttalande till Jämtlands Tidning säger Stefan Jönsson, VD hos Strömsunds Hyresbostäder, att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs, och att folk inte kommer att utsättas för fara.
Inger Kraft Etzler
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)