KROKOM (JT). Lena Träskvik är kostchef i Krokoms kommun och har ansvar för ett fyrtiotal kök vid skolor, dagis och äldreboenden. Hon vill gärna köpa in lokala råvaror, men tycker att det inte alltid är så enkelt.
–Det är ofta en ekonomisk fråga och de små leverantörerna är för dyra.
Lena Träskvik berättar att hon genom ett politiskt beslut har uppdrag att köpa 90 procent svenskt kött, och att det skulle vara en dröm för politikerna med mer närproducerade varor.
–Vid ett tillfälle kostade samma mängd råvara dubbelt så mycket hos Änge Chark som hos vår grossist Servera, då är det inte så lätt att välja lokalproducerat, säger hon.
När det gäller vissa produkter, som potatis, bröd, ägg, kött och chark, är det möjligt att gå ifrån upphandlingen och istället anlita de små företagen.
–Men det är inte alltid dessa kan anpassa sig efter våra behov. Många småproducenter har inte möjlighet att köra sina produkter till en massa olika ställen, utan vill leverera endast till sin grossist.
Detta skulle kunna lösas genom en omlastningscentral, och Lena förklarar att Östersunds kommun undersöker möjligheterna att skapa en sådan.
–Då kan de mindre producenterna leverera sina varor dit, och så körs de ut därifrån.
Är en regional plattform något som behövs?
–Ja, absolut. Visserligen har vi kostchefer haft ett nätverk tidigare eftersom vi jobbat tillsammans med upphandling, men nu blir det ytterligare möjligheter till samverkan. Tanken är dessutom att kostpersonalen ska bilda nätverk.
Har någon från ditt område deltagit vid inspirationsdagen på Torsta?
–Ja, åtta stycken har varit iväg och hade jätteroligt. De skrev och tackade för att de fått vara med, och det är inte vanligt. Dagen är smart upplagd och Johan är så inspirerande.
I Krokoms kommun tilldelas köken 10,7 miljoner kronor per år, och måltiderna ska till 80 procent vara lagade från grunden.
–Vi  tillagar maten själva i så stor utsträckning som möjligt och försöker undvika halvfabrikat. Och vi har näringsvärdesberäknade måltider, säger Lena Träskvik.