ÖSTERSUND (JT) På dagarna är hon lärare, på kvällarna musiker. Ensam i bilen har hon ångest, framför folk är hon glad. Hon som visar yta har en djup grund. Hon som föredrar ljus älskar mörker. Hon som inte kunde välja mellan fotboll och musik valde båda. Hon som tycker att hennes kreativitet är häftig ser det också som ett straff.
Erica Skogen kan vara så mycket– men hon kan aldrig bara vara.
Den stora uppblåsbara jultomten på Erica Skogens kontor på Storsjögymnasiet säger allt om hennes tävlingsinstinkt. Hon vann förra årets julpyntartävling och hon ämnar göra det även i år. När hon pluggade till lärare läste hon dubbelt på universitetet. Hon tyckte det var lika bra att klämma in projektledarutbildning samtidigt. När hon var barn var det omöjligt att välja mellan fotboll och musik, så hon valde båda. Inte mycket har förändrats med hennes vilja, hon vill fortfarande göra allt. Rastlösheten lever i allra högsta grad. Men det är nu länge sedan hon spelade klarinett för att uppfylla sin pappas dröm om en familjeorkester, numera gör hon som hon vill och inte det förväntade.
Hon undervisar i psykologi, kommunikation och ledarskap. Lärare blev hon för att hon gillar att få bestämma själv plus att det gick kombinera med musikerlivet. Hon behöver farten och fläkten från eleverna och tryggheten hon får genom att föreläsa hjälper henne i musiken.
Erica började tidigt med musik, redan på högstadiet startade hon och några andra tjejer ett band, Blue Freckles. Ingen ville sjunga men Erica tog den platsen. De vann Talangjakten 1994 och sedan la bandet ner. Erica spelade sedan i Hultsfredfestivalen 1998 med bandet Asoap. Fotbollsskorna vägrade hon lägga på hyllan så bandet fick anpassa repen efter Ericas träningar. Hon klättrade både i divisioner och på planen, Ope blev ÖDFF, hon gick från back till forward. Samtidigt som allt gick fort i livet tog det tvärstopp med skivbolaget. Erica hade allt färdigskrivet, ändå skulle det komma att ta tio år innan skivan släpptes.
– Det var inte mitt fel utan det var strul med de som var inblandade. Det var där jag lärde mig att ensam kan själv, säger hon.
Efter den lärdomen gör hon numera allt själv. Inom musiken. För hemma i huset i Sandnäset i Dvärsätt har Ericas man Tobbe Blad hämtat barnen Thealie och Tillamo. Barnen springer och hämtar adventspaketen från farmor. Här råder inte ensam kan själv.
– Min rastlösa själ, jag vill göra tusen saker samtidigt trots att Tobbe är sjuk.
För 2,5 år sedan rasade familjens liv ihop, nu är de på väg tillbaka. Tobbe drabbades av en hjärnhinneinflammation och under lång tid var det Erica som skötte allt därhemma. Läkaren ordinerade barnvakt två gånger i veckan och Erica vet att hon inte överlevt utan hjälp och stöttning från hennes och Tobbes föräldrar.
– Vi försöker påminna oss om hur bra vi har det nu trots att vi är kvar i det. Vi har kommit varandra närmre. Det jag har lärt mig är att allt kan vända fort, säger Erica.
Livet har blivit lite lättare. Lakanen som Erica hängde upp över fönstren eftersom Tobbe inte tålde dagsljus är borta, men de svarta jalusierna som stoppat ljuset i vardagsrummet kunde hon först ta bort i början av december.
– Efter att ha haft så i över två år var jag teatraliskt lycklig, säger hon.
Trots hennes längtan efter ljuset så är det alltid det mörka hon dras till i musiken. Hon släppte en skiva på svenska som hon gav ut själv. En låt heter ”När jag dör”.
– När jag mår dåligt då är behovet med musiken större och då blir musiken bättre också.
En bekant sa en gång till Erica att hon var förvånad att Erica som är så glad, skrev så mörk musik.
– Hon sa att det var så jag kanske fick utlopp för det mörka och att det är därför jag kan vara så glad. Det stämmer nog.
Fyra månader efter att Tobbe blev sjuk började Erica själv få problem. Hjärtklappning, sömnproblem och sjukskrivningen var nära. Det hon gjorde var att börja tacka nej till allting. Träningen som är så viktig för henne fick hon sköta genom att springa intervaller utanför huset när barnen somnat. Hon tog upp mobilen och sjöng in eller nynnade en melodi för att ha kvar till senare. Hon startade ett band med sina två systrar som heter Mama´s Kitchen. Det var möjligt då en syster bor i Holland och den andra i Malmö, de repade sällan. I höstas hade de release turné i Holland. Erica är också aktuell med ett nytt album ”Then Save Me Christmas Wine”.
– Många gånger undrar jag vad jag håller på med men sedan kommer kicken och då förstår jag varför, säger hon.
Hon önskar ibland att det kunde räcka för henne att baka sju sorters kakor en söndag. Men hon funkar inte så.
– Varför kan jag inte bara vara? Jag har extra bränsle om jag jämför mig med andra. Med musiken får jag endorfiner och den här kreativiteten är så häftig samtidigt som det är ett straff.
Femton minuter powernap, det är det extra vilan hon kan unna sig ibland. Familjeliv och jobb på dagarna. Det är på kvällarna musiken skapas.
– Det är efter att barnen lagt sig, det är den tiden som finns.
TEXT & BILD
SUSANNE KVARNLÖF