Hundratals namnunderskrifter i protest

BRÄCKE (JT) Personal och föräldrar har tröttnat. Nu kräver de att åtgärder vidtas innan det händer en olycka vid Trollskogens förskola.
– Den finns en oro varje dag, säger förskolläraren Katrin Holmgren.
I Bräcke finns numera bara en förskola och den ligger ovanför Bräcke kyrka vid vägen mot Albacken. Efter att vägen ovanför samhället har asfalterats har förskolan märkt av en markant fartökning.
Då det inte heller finns några skyltar som varnar för att man passerar en förskola gör inte saken bättre. Det har dessutom varit 70 kilometer som hastighet förbi förskolan innan man nu satt upp provisoriska 50-skyltar på vägen.
– Men även 50 är ju för fort förbi en förskola där det saknas övergångsställe, varningsskyltar eller annat som visar att det kan vara barn vid vägen. Det går över 100 barn här på förskolan så det är klart att vi är rädda att det ska hända något. Att det varken finns vägren eller övergångsställe tycker många föräldrar är jobbigt då de ska gå hem med sina barn, säger Karin O´Dwyer som är förskollärare.
Det är staket runt förskolan så just nu känns det säkert att släppa ut barnen. Men under vintern blir det värre.
– Vi har bett om ett högre staket. Som det är nu tar de sig över om vi får en vinter med mycket snö igen, säger Katrin Holmgren.

Protestlistorna i Bräcke är på väg att samlas in. Flera hundra personer har skrivit på och kräver att det måste bli säkrare för barn och föräldrar vid vägen utanför förskolan. Foto: Patrick Sjöö

Nu har protestlistor att börja sprida sig i samhället och flera hundra Bräckebor har skrivit under uppropet. Man vill inte se en svår olycka innan åtgärder vidtas för säkerheten runt förskolan.
– Jag känner inte till någon skola eller förskola där man inte har 30 som maxfart. Förutom det kräver vi ett övergångsställe och varningsskyltar. Det står inte heller någonstans att det är en förskola som passeras, säger Katrin Holmgren.
Det är dock inte förskollärarna som har tagit initiativet till protestlistorna.
– Nej, det var faktiskt en förälder som hade tröttnat på det här som ville att vi skulle göra något. Att så många har skrivit på listorna visar att det är en viktig fråga, säger Karin O´Dwyer.
Listorna ska sedan lämnas in till Trafikverket med förhoppningen att det kommer att hända något.
Men Bräcke kommun har redan en dialog med Trafikverket och vecka 47 ska de träffas.
– Vi ska framföra problemen med att hastigheten är mycket högre än tidigare förbi förskolan. Det är Trafikverkets väg så vi på kommunen kan inte bara sätta upp skyltar och övergångsställen. Det här är ett viktigt ärende för oss eftersom det är en kommunal verksamhet vid vägen och vi vill att barnen ska ha en säker miljö, säger Michael Larsson som är gatuansvarig i Bräcke kommun.
Skolchefen i Bräcke kommun, Catarina Julin Nygren, har inte hört talats om protestlistorna.
– Det som finns med i investeringsplanen är att höja staketet runt förskolan. Det är det enda som jag har hört att det har pratats om. Att det finns protestlistor ute angående annat visste jag inte, säger Catarina Julin Nygren.
PATRICK SJÖÖ