VÄSTERÖVSJÖ (JT) När det var öppet hus på Norrbro Fårgård hos Margareta och Björn Jonsson kom det mycket folk. Inte minst ville de beskåda de cirka 400 nyfödda lammen.
Men det var inte bara lammen som besökarna var intresserade av, där var även en minimarknad med försäljning av tunnbröd, honung och bär bland annat även Norrbro gårds produkter fanns till försäljning.
Makarna Jonsson har under många år drivit gården där man nu har cirka 750 djur, varav ungefär 400 är nyfödda lamm. Men nu efter 30 år och ungefär 27 av dessa som fårbönder, börjar de nu se tiden kommen att avyttra gården och söka sig neråt landet där barnen bor.
Att få så många lamm under kort tid måste vara ett tufft jobb och inte bara roligt?
– Ja det är det, det går ju dygnet runt i ungefär fyra till fem veckor på två stycken, helg som vardag och med cirka fjorton timmars pass så det är bara att äta, sova och jobba säger Björn.
Men ni tänker er alltså söderut så småningom?
– Ja man blir ju inte yngre med åren precis, och det tär mycket på kroppen så vi börjar väl se oss om efter efterträdare, även om det kanske är tufft att sälja en fårgård i dessa tider, men vi hoppas att det finns någon eller några hugade spekulanter som kan ta över.
Margareta berättar vad som nu händer med alla dessa lamm så småningom.

– Nu får de ju ha sommar här, komma ut på bete med sina mammor och sedan när de blivit så stora att de är könsmogna, så delar man på dem så att de inte ska bli dräktiga eller att de betäcker någon som de inte ska, då delar man upp dem i grupper och de får växa på sig lite till, berättar Margareta.
Slakt blir det först när lammen väger 50 kilo, och vad beträffar ullen så går all lammull på hösten till försäljning, och tackullen från Jämtlandstackorna cirka 70 tackor som har en väldigt finfibrig ull som man också får såld, berättar Margareta till slut.
TEXT OCH FOTO
LENNART HOBRING
[vfb id=1]