Margareta Winberg, ordförande i Regionfullmäktige Jämtland-Härjedalen ger sig i en ledare i några av lokaltidningarna in den aktuella flyktingdebatten.
Så här avslutar hon sin ledare: Men nu handlar förändringen om att vi, återigen, får grupper med nya människor som kommer hit. Vi hade italienare, jugoslaver greker och spanjorer på 60-talet. Vi klarade det! Vi hade människor från Balkanländerna på 90-talet. Vi klarade det! Nu kommer syrier och afrikaner. Vi ska klara det!
Så talar en sann humanist.
Men så har det inte alltid varit.
Jag minns för tretton år sedan debatten i länet om den kontaktförmedling på nätet jag drev.
En förmedling mellan kvinnor och män från Uzbekistan och svenskar.
Winberg tillsammans med Berit Andnor deltog i debatten med argument som jag då och fortfarande vill beteckna hade rent rasistiska undertoner.
Alla utländska kvinnor (gällde dock ej männen)buntades ihop och avfärdades som sexslavar som gjorde vad som helst för att komma till vårt land.
Därför skulle de också stoppas från att komma!
I Winberg/Andnors värld bestod kärleksinvandrarna av en utländsk part (kvinna) som gjorde vad som helst för att komma hit, samt en svensk (man) misshandlare/sexmissbrukare.
Ett av de tunga argumenten som de två lyfte i den debatten var den sk två-årsregeln. Det vill säga, kärleksinvandrare av båda könen måste stanna med sin svenska partner i två år för att få permanent uppehållstillstånd.
Jag påpekade redan då att det väl var enkelt för dåvarande riksdagsledamöterna och lagstiftarna Winberg och Andnor att driva frågan i Riksdagen och ändra på regelverket.
Finns regeln kvar idag?
Jodå!
Och jag saknar bevis på att Winberg och Andnor någonsin agerade för att få bort den!
Idag har vi det märkliga förhållandet att om du träffat en svensk och inlett en relation och kommer från något land utanför EU, som USA eller Australien så får du ett tidsbegränsat tvåårigt visum. Kommer du som flykting från tex. Syrien så får du ett permanent uppehållstillstånd.
Solidaritet innebär faktiskt mer än läpparnas bekännelse eller att skriva debattinlägg och ledare.
Även för avdankade rikspolitiker.
Vi på Jämtlands Tidning vill göra mer än prata, därför kommer vi att öppna Jämtlands Tidning för flyktingar som är journalister, fotografer, tecknare, layoutare etc. Vi välkomnar dem och deras kompetens.
Vi vill praktiskt försöka hitta sätt att hjälpa dem att behålla greppet om sitt kunnande och lära dem hur branschen fungerar i Sverige.
Andra företag kan rimligen göra det samma, inom sitt område, kanske även Region Jämtland?