ARVESUND (JT) Från olika platser i Sverige sammanstrålade under förra torsdagen Lugnvik Transports gamla chaufförer och åkare till en nostalgi och återträff på Arvemuséet i Arvesund.
Det var idel glada miner och ryggdunkningar när ett trettiotal av chaffisgänget från tiden det begav sig återsåg varandra igen. Conny Sundström från Aspås sammanfattade stämningen.
– Hos oss lastbilschaffisar vilar inga ledsamheter, sade Conny med ett riktigt solvargsgrin.
Det blev också ett signum för hela återträffen. Efter en rejäl dos kulturhistoria genom besök och genomgång av muséet och ångaren Östersund blev det allmänt mingel som kröntes med en ståtlig middag. Grundaren av Lugnvik Transport, Kjell Nordgren, var påtagligt rörd och mycket glad över att se sina gamla bundsförvanter och medarbetare igen.
– Om du visste vad de här chaufförerna och entreprenörerna har betytt för Lugnvik Transports framgångar. Med idogt arbete och sammanhållning skapade de en sådan stark laganda att det blev en avgörande framgångsfaktor både för oss som företag och våra kunder, sade Kjell Nordgren.
Kjell startade företaget med fyra-fem egna bilar 1962 men verksamheten växte snabbt med inlejda åkare och var som mest uppe i ett femtiotal bilar fram till 1995 då Kjell tvingades sälja företaget av hälsoskäl. Efter två år med nya ägare gick företaget i konkurs och idag finns bara minnen och en FaceBook-grupp kvar. Under Kjells tid var det Sveriges största fraktföretag med alla typer av transporter över hela landet och även på utlandet. Snittutlastningen totalt från Östersundsområdet låg på 1200 ton dagligen. Kjell byggde nät av kunskaper och personkontakter för att klara så många skiftande uppdrag som möjligt under mottot: Allt ska med, Framme i tid och Personligt ansvar vilket skapade ett framgångsrikt företag. Gunnar Cogrell från Funäs i Oviken och tidigare chaufför i sju år på Lugnvik Transport under 1970-talet var den som tog initiativet och ordnade nostalgiträffen.
-Jag är otroligt stolt att jag fått köra åt Lugnvik Transport. Det var en skola och jag var 22 år när jag började. Jag fick en bil och en fraktsedel och så var det bara att klara sig själv utan telefon eller någonting annat än karta och att fråga sig fram. Vi sade att vi körde mellan Smygehuk och Treriksröset och så var det, säger Gunnar och kommer in på nostalgiträffen.
– Det blev en riktig femetta det här. Hoppas verkligen det kan bli en repris. Bara gamla minnen och glatt humör. Vi sade att vi skulle ljuga ihop historier men vi behöver inte ljuga för vi har så många fantastiska minnen.
Efterfesten varade till halv fyra på morgonen och sist i säng på Arvemuséets vandrarhem var Lugnvik Transports grundare Kjell Nordgren.
TEXT OCH FOTO,
HÅKAN TORESSON