ÖSTERSUND (JT) För fjärde året i rad besöker läshunden Alwin biblioteket i Östersund för att lyssna på barn som läser för honom. Jag var med när Tilde, 9 år, läste för Alwin. Med oss var också Alwins matte Åsa Ramsell.
Två dagar nu i augusti har Alwin fått träffa barn som läst massor av sagor för honom. De brukar hålla till ute i parken men när jag var där var det för dåligt väder, så läsningen hölls inomhus. Innan läsningen fick Tilde gosa lite med hunden. Alwin har en egen bok som står i bokhyllan och självklart valde Tilde att läsa den. Det såg så mysigt ut att
läsa för Alwin att jag själv blev lite avundsjuk.
Alwin är sju år och rasen tollare. Allt som allt har Alwin jobbat sedan 2014, mest som terapihund mest även som skolhund. Han har jobbat med unga asylsökande och med barn med hundrädsla samt som läshund, berättar Åsa:
– Hunden lyssnar utan att döma, skratta eller kritisera. Hunden låter barnet få läsa i sin egen takt. Barnet känner sig på så sätt kompetent eftersom det kan något som inte hunden kan. Alwin får ofta brev och teckningar av barn som till exempel vill visa vad de läser.
–Att få se glädjen i barnens ögon när det läser för Alwin är fantastiskt och nog det bästa
med mitt jobb, fortsätter Åsa.
Tilde berättar för mig efteråt att hon gillar att läsa och älskar hundar:
–Jag tycker att det var lättare och roligare att läsa för Alwin än för en människa eftersom han alltid lyssnade. Han kändes som en riktig människa fast med en hundkropp. Det bästa var att få gosa och läsa för honom samtidigt. Jag vill absolut göra det igen, säger hon.
Allting började som ”Dog day afternoons” år 1999 på Salt Lake Citys huvudbibliotek i Utah, USA. Utvalda barn med lässvårigheter och sociala problem bjöds in att läsa för hundar.
Det som en gång började som ett projekt har nu övergått till en permanent verksamhet. Forskning på projektet kunde visa att barnen bland annat fått bättre läsförståelse och färdigheter. Efter ett tag spreds sig detta till Sverige och nu har man arbetat med läshundar i ungefär sju år här.
NOMI HÄGGSTRÖM
BILD
Tilde 9, läser för läshunden Alwin på Östersunds bibliotek.