Läraren fick varning – sitter kvar i ledningen för skolan

LÄNET (JT) En manlig lärare i 50-års åldern på en folkhögskola i länet har utnyttjat sin ställning för att ha sex med en 19-årig elev. Eleven har mått mycket dåligt av det hela och bland annat fått psykologhjälp. Rektorn på skolan tycker att det räcker med en varning till läraren som får sitta kvar i ledningsgruppen för skolan.
Det tog inte lång tid förrän en 19 årig kvinnlig elev vid en folkhögskola i länet fick närmanden av sin lärare.
Hon tyckte det var spännande, en äldre man som visade intresse och tyckte hon var fin. Ensam på en ny skola, ett lättfångat byte.
– Jag hade varit på skolan några veckor när läraren började ta kontakt med mig, prata med mig, ge mig blickar. Jag var 19 år och bodde på skolan. Det var jag, en elev till och läraren som satt och pratade. Vi skulle spela ett spel, och han föreslog att han och jag skulle vara i samma lag. Bad mig sätta sig bredvid honom, höll sin arm runt mig. När vi senare sprang på varann i korridoren fick jag komplimanger om mitt utseende. Först tyckte jag det var spännande att en lärare var intresserad av mig. Han erbjöd mig skjuts till en konsert, flera på skolan skulle dit, men han och jag åkte tillsammans. Jag fick skjuts tillbaka hem också. Han bodde i en lägenhet som hör till skolan. Han bjöd mig på vin och var väldigt medveten om att det var fel. Det skulle inte se bra ut att en lärare bjuder en elev på alkohol.  Jag blev påverkad, jag fick många komplimanger. Vi hade sex. Han skrev senare att han ville prata med mig och vi träffades på hans tjänsterum där han upprepade att jag inte fick berätta för någon, berättar den f d eleven.
Men det blev sexuellt umgänge ytterligare en gång:

Anders Byström är regional utvecklingsdirektör. Skolan drivs genom den regionala utvecklingsnämnden hos regionen. Han tycker att rektorn och regionen agerat bra i frågan.

– Jag var tveksam och kände mig obekväm. Han mötte mig när jag kom med tåget och hade varit hemma. Han skulle handla, och vi skulle fixa middag tillsammans. Jag sa nåt i stil med att det kanske är bäst att jag sitter kvar i bilen, varpå han instämde och sa att det inte skulle vara bra om någon såg oss ihop. Jag sov över och vi hade sex. Jag är arg på att män tar sig friheter och utnyttjar sin maktposition. Jag har varit i kontakt med ledningen som låter honom jobba kvar på skolan. Jag är arg och besviken på att en plats som ska vara trygg inte är det. Han var 26 år äldre än mig. Det här är inte okej, Och jag är arg, säger f d eleven.
– Hela händelsen är olycklig. Vi har en policy mot droger och alkohol, men vi har inte lyckats riktigt. Jag kan ha synpunkter på lärarens professionalitet. Vi har valt att vidta några disciplinära åtgärder som att lärarens hyreskontrakt är uppsagt, och han har fått en skriftlig varning som är diarieförd. Det är en etik- och moralfråga, när känslor dyker upp och det är myndiga vuxna människor är det inte lätt att hantera. Elevens handledare har gjort ett stort jobb för henne. Hon har haft samtal med kurator, skyddsombudet och jag vill minnas att jag betalade för några psykologsamtal. Hon och jag har också haft ett avslutningssamtal, kommenterar rektorn.
– Det känns bättre nu, och jag skäms inte längre över att det hänt. Jag vågade inte prata med någon om detta, jag fick inte säga något och var rädd för följderna. Jag har haft enorma skamkänslor, säger  eleven som avslutat sina studier på folkhögskolan.
Så tillägger hon: Tack för att du har lyssnat på mig, det betyder otrolig mycket. Det sista jag vill är att någon annan ska behöva gå igenom det jag gått igenom de senaste månaderna.
Läraren sitter kvar i ledningsgruppen på skolan.
Folkhögskolan drivs av Region JH genom den regionala utvecklingsnämnden. Anders Byström är regional utvecklingsdirektör. Men han är fåordig när Jämtlands Tidning ringer upp.
– Jag har överhuvudtaget ingen kommentar annat än vi har tagit del av det här, och vi tycker att skolans ledning har agerat bra.
Kommer ni från regionens sida att agera på något sätt?
– Vi tycker att rektorn har hanterat det här på ett bra sätt. I övrigt har jag inga kommentarer.
Men regionen är huvudman. Hur ser ni på att läraren sitter kvar i ledningsgruppen?
– Vi tycker att rektorn har agerat bra, och vi har fullt förtroende för hen. Jag har inga andra kommentarer.
INGER KRAFT ETZLER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)