Jon Henrik Fjällgren intervjuas av vår Ungreporter Linnea

HÄRJEDALEN (JT) Den renskötande samen Jon Henrik började med musiken när han var 14 år. Han har efter tävlat tre gånger i Melodifestivalen, vunnit Let’s dance och turnerat runt hela landet. Här berättar han själv om sitt liv och sina planer för framtiden.
– Jag, Jon Henrik Fjällgren, är renskötare och musiker. Jag började jojka och sjunga när jag var 14, tog ett break i några år från musiken efter det men 2014 sökte jag till tv-showen “Talang”. Det var där jag började min resa som en offentlig person. I Melodifestivalen har jag uppträtt med låtarna, Jag är fri, En värld full av strider samt Norrsken. Jag skulle säga att min resa har varit lärorik och känslig för mig, berättar Jon Henrik.
Medan Jon Henrik har jobbat med musiken har han fortsatt jobba som renskötare i fjällen. Han har även hjälpt narkotikapolisen, som håller föredrag om narkotika och psykisk ohälsa.
Vad är jojk? Och vad betyder den för Fjällgren?
– Jojk betyder sång på samiska, det är ett urgammalt samiskt sångsätt. En jojk måste inte innehålla ord eller meningar, jojk melodier består ibland bara ljud som förmedlar budskap och känslor. För mig betyder jojken allt liv, allt levande. Ett sätt att läka och klara sig igenom tuffa tider. Att jojka är att leva, brukar jag säga.
Två av Jon Henriks senaste album är Goeksegh och Aatjan goengere. I albumen finns bland annat finns låtar “Jag är fri”, “Daniels jojk” ,“The wolf”, “Father’s jojk”. “En värld full av strider”, “himmel” och “Mitt minne”. Han berättar:
– Med min musik och karriär som artist vill jag förmedla att man ska ta vara på det man har och vara rädd om djur och natur. Man vet aldrig när man förlorar något som betyder mycket för en. Men om man verkligen vill kan man ta sig igenom eld. Alla har styrkan, hävdar Fjällgren.
Just nu är Jon Henrik nere i Örebro, där han jobbar med en show. Han spelar även in delar till sitt nya album, som han jobbat på ända sedan slutet av melodifestivalen från förra året.
–Det här albumet har jag verkligen gett mycket tid, Jag vill verkligen göra något bra nu.
Dessutom håller Jon Henrik på med att skriva en bok!
– Den kommer att handla om psykisk ohälsa och om att växa upp, avslöjar han.
– Jag skulle vilja avsluta med att tillägga att jag kör motorcykel. För något år sedan gick jag med i en organisation som heter “Orange Day MC Rides”. Den kämpar mot våld, kvinnovåld och barnmisshandel. Det betyder mycket för mig att kunna hjälpa andra i deras smärta, avslutar Jon Henrik Fjällgren.
LINNEA OLANDER
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Läs denna och många fler artiklar i senaste numret av e-tidningen! (Obs! Kräver inlogg)