Fruktade RS-viruset härjar: “Saknar immunitet”

ÅS (JT) Länets lantbrukare har stängt ner sina gårdar för besök. Det fruktade RS-viruset härjar, och slår hårt mot mjölkproduktionen. Bekräftade dödsfall har redan skett.
– Kossorna i länet saknar immunitet, säger veterinären Silje Toft.
För ett par veckor sedan gick det ut ett meddelande till länets mjölkbönder. RS-viruset har dykt upp i länet. Drabbade kor får hög feber och luftvägssjukdom. Kor som är i en tidig laktation är extra känsliga och kan drabbas av akut lunginflammation som leder till att djuret dör.
– Jag har sekretess och kan inte gå in på enskilda fall. Men jag har kunder som har drabbats och får stadigt höra att det dyker upp på fler ställen, säger Silje Toft, som jobbar som veterinär i länet.
RS-viruset härjar som mest under vinterhalvåret, men länets bönder brukar vara förskonade från det.
– Smittan har inte varit påvisbar i Jämtland på många år, men det är också det som gör det här allvarligt. Kossorna i länet saknar immunitet, säger Silje Toft.
Bekräftade dödsfall har redan skett.
[su_quote cite=”Håkan Nilsson, mjölkbonde i Ås”]Korna får blodig diarré vilket gör att du kan få gå ner på halv produktion[/su_quote]
– Drabbade mjölkbönder tappar också mycket i produktion, eftersom kor som fått viruset slutar äta och då blir det ingen mjölk.
Ett annat virus som har drabbat kobeståndet i vinter är en stam av Corona (inte omtalade Covid-19).
– Jag hade problemn i januari och februari. Korna får blodig diarré vilket gör att du kan få gå ner på halv produktion, säger Håkan Nilsson, mjölkbonde i Ås och tidigare LRF-ordförande i länet.
RS-viruset har han ännu inte drabbats av.
– Jag fick meddelande om det för någon vecka sedan, men har klarat mig. Däremot så blir det ju inga besök på gården nu, förutom av veterinär. Det är viktigt att hålla smittan borta, säger han.
Hur har ni mjölkbönder påverkats av Covid-19?
– Än så länge har inte mjölkpriset påverkats. Det finns ingen efterfrågan från restauranger längre, men däremot ökar efterfrågan på livsmedel.
Hur är det med transporterna?
– Det är inget problem, Arla kommer att fortsätta hämta mjölk. Men vi måste se över logistiken. Det är också besöksförbud på alla mejerier och våra egna kretsmöten kör vi digitalt nu.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)