Gör det svårt för lokala företagare

SVENSTAVIK(JT) – Jag är förtvivlad. Jag förlorar fler och fler kunder. Jag vet inte vad jag skall ta mig till. Det säger Lisa Magnusson Mohlin som äger blomsteraffären ”Blomstrande Tider” i Svenstavik.
Men läget är långt ifrån blomstrande för henne när Bussgodsmottagningen i Svenstavik stänger ned fredagen den 13 december. Lisa Magnusson Mohlin får de mesta av sina blomsterleveranser via Bussgods och hon vet inte hur det kommer att bli efter den 13: e.
–Jag har tappat kunder från Oviken, Klövsjö, Storsjön, Ljungdalen och kan jag inte hitta någon lösning tappar jag dem från Vemdalen och Rätan också, berättar hon och oron är inte att ta miste på.
–Det enda jag har fått veta är att jag kan få blommor med budbil från Östersund…i mån av plats. Hur skall jag kunna klara mina beställningar till begravningar och annat om jag inte har några blommor?

Jag är förtvivlad över att Bussgodsmottagningen i Svenstavik stänger, säger Lisa Magnusson Mohlin, ägare till blomsteraffären i Svenstavik. Foto: Erika Mikaelsson

Kommunikationerna har länge varit ett bekymmer för henne. Vissa av hennes leveranser har hamnat i Sveg och nyligen fick hon reklamera en hel sändning färska blommor eftersom de kom ett och halvt dygn för sent från Sundsvall.
–Man är sårbar här i landsorten. Jag har inte fått någon information om vad som händer efter mitten av december, säger Lisa Magnusson Mohlin.
Inte heller på busstationen i Sveg, på Bussgodsinlämningen, vet man mer än att de ska stänga expedieringen den 13 december.
–Jag blev chockad när jag fick veta detta. Vi har inte fått någon mer information än att vi inte längre skall vara Bussgods-ombud, säger Kristina Sterner som menar att det förmodligen innebär att det blir dyrare transporter för småföretagarna nu.
Flera företagare undrar också hur det rimmar med klimatmedvetenheten att man kör mer varor med lastbilar än med buss.
– Flera transportbilar går tomma i glesbygden men bussarna går ju ändå, menar Jan-Olov Berglin, som har företaget Elservice Brånan och är undrande över klimattänket. Foto: Erika Mikaelsson

–Bussarna går ju ändå medan många transportbilar går tomma i glesbygd, säger elektrikern Jan-Olov Berglin som har Elservice Brånan.
Han får många av sina varor med bussgods idag.
Men för hans del är han inte orolig. Han litar på att grossisterna löser eventuella problem med leveranser.
ERIKA MIKAELSSON