LIT (JT) Tre elever från en av länets högstadieskolor vann andrapris i årets Kockduellen, som i år hade över 5000 tävlande.

Kockduellen är en tävling som anordnas varje år för landets högstadieelever i årskurs 8 och 9. Det är ett samarbete mellan Visita och skolorna i syfte att öka intresset för restaurangyrken. I år var det över 5000 elever som tävlade om en plats i finalomgången som avgjordes onsdag 7 februari i Stockholm. Med i finalen var Stina Sandberg, Alva Persson och Nathalie Hasselskog som alla tre går på Treälvsskolan i Lit. Deras samlade ansträngningar resulterade i en andraplats.

Hur var det att komma tvåa i Kockduellen?

-Det är ju jättehäftigt att vi faktiskt var topp tio bästa. Sedan är det väl lite surt att inte vinna, men vi var ju där för att ha roligt, säger Stina Sandberg.

De deltog bland annat med limemarinerad gulbeta, samt jordärtskocka på tre vis, där de tillagade grönsaken som puré, chips och som ugnsbakad. Juryn gillade deras rätter men hade synpunkter på hur de samarbetade. Stina Sandberg och Alva Persson poängterar att de inte blev osams men att det låter mycket när de arbetar.

-Vi blev ju så himla stressade, säger Alva Persson.

Vad ska ni göra nu, fortsätta laga mat och vara med i någon mer tävling?

-Det är ingen tävling inbokad, men vi fortsätter väl laga mat och gör det för att det är kul, så kanske det kommer någon tävling vi kan vara med i, säger Stina Sandberg och tillägger att hon gärna skulle ställa upp på att vara gästkock.

Text och foto: Torbjörn Aronsson