Ny tradition att fira ”syttende mai” i Krokom

KROKOM (JT) För första gången har Norges nationaldag firats med ett ordentligt evenemang i Krokom. Det var tårtbuffé, nationalsång, parad, tal, lekar och annat – och början till en ny tradition för norrmän i förskingringen.

Molly, 6 år, tycker att det bästa med den norska nationaldagen är de goda tårtorna. Amanda, 13 år, tycker att det är roligast att träffa kompisar.

Ett 25-tal norrmän och norskättlingar hade infunnit sig denna söndag den 17 maj. Nationaldagsfirandet gick av stapeln på Renates konditori på Magneten i Krokom. Konditoriägaren Renate Alstad är nämligen själv från Norge, närmare bestämt från Bodö.
– Gränsen är ju stängd i år så vi skapade detta evenemang. Det känns väldigt fint att få samlas så här denna dag, det betyder mycket för oss alla, säger hon.
Tillsammans med Maria Stellander hade hon planerat dagen. Ingen hade hört om något annat firande i länet. Många hade på sig vackra ”bunader” (folkdräkter). En av dem var Anette Stenberg, som var klädd i en dräkt från Lofoten:
– Vanligtvis får man sin dräkt till konfirmationen, berättade hon.
Hon bor i Östersund sedan 20 år. Marcus Davis från Norge hamnade i Alsen tack vare Sandra Sundström. Sylvi Säther kom hit för att lära sig sadelmakeri:
–Jag blev kvar och blev istället undersköterska. Jag trivs bra i Sverige, säger Sylvi.
[su_image_carousel source=”media: 5694,5696,5697,5698,5699″ align=”left”]
På storskärm streamades det högtidliga firandet i Oslo från norsk tv. Men i dessa corona-tider var inte Karl Johan proppfullt flaggviftande norrmän. Istället  hölls det militärparader och tal på slottsplatsen framför kungafamiljen. Men exakt kl 13.00 förenades alla norrmän i att sjunga nationalsången, var man än befann sig. I Krokom sjöng man den av hjärtans lust utanför Magneten, innan en parad tog vid. Väl tillbaka på Magneten igen, blev det tal och lekar.
Randi Wilhelmsen kommer från Tromsö men bor sedan länge i Bångåsen i Offerdal. Hon hade fått äran att hålla nationaldagstalet. I det berättade hon bland annat hur hennes modiga farmor vägrat att släppa ifrån sig sin enda ko till de tyska soldaterna under andra världskriget. Och Randi är säkert på sin sak:
–Att fira på det här viset i Krokom är början på en ny och fin tradition för oss. Det här kommer vi att göra om!
LOTTE MJÖBERG
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)