Skoogs satsar för framtiden i Funäsdalen

 FUNÄSDALEN (JT) Förra torsdagen var en glädjens dag för familjen Bertilsson som driver Skoogs krog och logi i Funäsdalen.
– Vi fick bygglov för den planerade utbyggnaden, utbrister Emil Bertilsson när jag ringer för att boka tid för ett besök på plats, efter tips om att Skoogs är något utöver det vanliga.
Jag knackar på vid lunchtid ett dygn senare och bröderna Emil och Rasmus guidar inne och ute. De båda inhyrda snickarna har redan hunnit riva en balkong och en uteplats som nu ligger staplade på ett flak för att transporteras bort.
– Huset kommer att speglas så det blir lika långt på båda sidor om mittpartiet, förklarar bröderna. Det dånar om betongsågen som klyver den gamla plattan som ska gjutas om. Inne i mittpartiet håller Rasmus på att ordna sitt vinrum där den gamla baren tidigare stod.
– Vi har sällan använt baren, här kommer det att stå vinkylar och jag kommer att förbereda vinerna här, berättar Rasmus.
Nu är bröderna klädda mer som snickare men när de jobbar under säsong är Emil köksmästare och Rasmus passande nog sommelieren i familjen. Mor och far lyser, för dagen, med sin frånvaro och lillasyster Victoria pluggar media och kommunikation i Umeå. Jag får en varm och god känsla av att alla i familjen är med och stöttar i brödernas arbete.

I husets mittparti håller Rasmus på att ordna med vinrummet.
– Vi har sällan använt baren, här ska det stå vinkylar, berättar Rasmus.

– Victoria är grym på hemsidor och kommunikation så hon sköter det från Umeå, nämner Emil.
– Här kommer det att bli nya toaletter, allt byts ut, säger Rasmus och pekar på gamla rör som ska bort.
Det är en stor renovering och utbyggnad. Den planerade budgeten ligger på 20 miljoner kronor. Redan dagen efter att liftarna stannade före påsk började de att riva ut det gamla köket. Väggar har försvunnit och allt är öppet nu.
– Det ska bli så underbart när allt är klart i höst. Där borta kommer vi bygga en vedeldad ugn, den hamnar i en miniutbyggnad på baksidan av huset kan man säga, förklarar Emil.
I betongplattan i köket har man skurit gångar, här ska nytt avlopp, vatten och el dras. Bröderna bubblar av förtjusning över att berätta om allt som ska bli bättre och mera hållbart för framtiden.
– Den nya delen och själva utbyggnaden ska inrymma vår nya restaurang och delikatessbutik, Skoogs Bistro och Deli, berättar Rasmus. Det blir ett något enklare upplägg med mindre bord, tätare mellan borden och mest lokala leverantörer.
– Det blir samma känsla, med panel på väggarna, som i huvudrestaurangen, nämner Emil.
Skoogs i Funäsdalen har startat en stor renovering och utbyggnad. Budgeten ligger på 20 miljoner kronor. Bröderna Bertilsson hjälper själva till så mycket de kan under byggtiden.

I festvåningen ovanpå den nya restaurangen kommer man att kunna husera ett större sällskap på 20 personer. I samma veva uppför man dessutom ytterligare två byggnader. En mindre som ska inrymma relax, bastu och bubbelbad samt ytterligare en huskropp med fem lägenheter för uthyrning.
– I bottenplan blir det utrymmen för att förbereda mat till delikatessförsäljningen och nya restaurangen samt en vinkällare, nämner Rasmus.
– Vi kommer även att kunna hålla kurser där till exempel styckning, fermentering och vinkunskap, säger Emil.
När ni nu bygger om så rejält, kommer gamla gäster att känna igen sig?
– Ja! svarar bröderna i exakt synk. De verkar vara väldigt överens om tagen inför framtiden.
– Vi vill att allt ska hänga ihop och att vårat engagemang för ekologi, hållbarhet och inte minst lokala leverantörer ska märkas i allt vi gör, poängterar Emil.
Är det något som oroar er?
– Inte direkt, jo att inte allt är klart tills vintersäsongen drar igång i november, säger bröderna Bertilsson i kör.
JOHANNES ADOLFSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)