En häktad och krismöte väntar

STRÖMSUND (JT) Ett kriminellt gäng har satt skräck i handlare i Strömsunds kommun.
En av dessa sitter nu häktad och på torsdag hålls det ett krismöte i Strömsund.
– Som politiker känns det åt helvete att folk ska känna sig otrygga i vår kommun, säger Göran Bergström (s).
Det är ICA-handlarna Thomas Lundström i Strömsund och Anna-Lena Jonsson i Hoting som har kallat till torsdagens möte.
– Vi kände att vi måste bara ha ett möte och diskutera framtiden. Både ICA:s och Coop:s säkerhetscenter kommer att vara på plats liksom polis och kommunpolitiker. Vi måste veta hur vi ska agera framöver då sådana här situationer uppstår, säger Thomas Lundström.
Även på tisdag blir det möte då köpmannaföreningen håller möte och där gästas av polisen.
– Det är blir två väldigt viktiga möten. Det handlar inte om att kasta skit på varandra och få fram vems fel det är att vi just nu har ett samhälle som inte känns tryggt. Det viktiga är att vi blickar framåt för att fundera vad man kan göra i sådan här lägen. Man kanske kan gå upp i beredskap, funderar Thomas Lundström som driver ICA-affären i Strömsund.
Allt handlar om ett kriminellt gäng i Strömsunds kommun. Men framför allt om en ung man som har satt samhället i skräck de senaste veckorna. Handlare i Hoting har även de vittnat om mannens framfart i butiker.
– Jag känner inte till om det handlar om något gäng eller så. Det enda jag vet är att det är en och samma man som varit runt i affärerna här. Polisen säger att man inte ska konfrontera honom så alla förstår att han kan vara farlig, säger Thomas Lundström.
Den unga mannen har ett par fängelsedomar bakom sig och är tidigare dömd för grov misshandel, rån, hemfridsbrott, grov stöld, bedrägeri och narkotikasmuggling.
De handlare i Strömsund som Jämtlands Tidning träffar vittnar om rädslan.
– Det är längesedan jag kände att det är så här otrevligt. Jag vill ju inte gärna lämna de tjejer som jobbar här ensamma i butiken. Bakdörren har jag aldrig låst tidigare, men nu står det alltid låst, Ja, det känns otryggt och polisen måste få mer resurser. Jag är övertygad om att det skulle bli lugnare här om vi hade poliser som var ute och rörde sig på samhället. Man tycker att Sveriges femte största kommun borde kunna ha fler poliser än vad som finns idag, säger Mikael Andrée som driver Team Sportia.
Under förra veckan var den unge mannen inne i butiken och stal en yxa.
Han besökte också Sportringen där han fick med sig en jaktkniv.
– Han öppnade förpackningen och stoppade ner jaktkniven i fickan. Sedan tog han en Haglöf-ryggsäck på väg ut, berättar Jörgen Åström på Sportringen.
En av de anställda sprang i fatt mannen och slet av honom ryggsäcken, men kniven kunde mannen behålla. Enligt vittnesuppgifter har han sett påverkad ut då han begått stölderna.
Även Jörgen Åström är glad att det nu tas krafttag i samhället och att kravet på mer resurser till polisen ska vara ett krav.
– Ja, vi behöver ju poliser då det händer något. De gör vad de kan här, men det finns som sagt inte resurser. Stölden här skedde på eftermiddagen och då fanns det ingen polis som kunde komma. En polis som var ledig kom hit och försökte hitta mannen, berättar Jörgen Åslund.
Inte heller ICA-handlaren Thomas Lundström vill klaga på polisen i Strömsund.
– Nej, tvärtom. Vi har fantastiskt bra poliser här i Strömsund. Men de kan omöjligt hinna med allt. I min drömvärld borde man kunna ringa polisen 24-timmar om dygnet när man behöver hjälp. Det som gör att man blivit mer oroad är ju att den här mannen har stulit både kniv och yxa. Det är klart att man funderar vad han ska ha det till, säger Thomas Lundström.
Under helgen greps mannen av polis och sitter nu häktad. Under bilfärden hotade han också poliserna till livet och är därför också misstänkt för hot mot tjänsteman.
Kommunpolitikern Göran Bergström är upprörd över situationen i kommunen.
– Vi har fått massor av påringningar från Hoting och Strömsund med omnejd där folk är oroliga och rädda för de här personerna. Det är klart att vi måste ta krafttag mot det här. Vi kan inte ha någon vilda västern. Att folk kan gå in och stjäla i affärer mitt framför personalen känns så klart att helvete. Jag är ju själv polis, även om jag är tjänstledig nu, så det känns viktigt att polisen får fler resurser. Nu ska Region Nord få 30 poliser ytterligare och frågan är hur många av dem som ska jobba i Jämtland/Härjedalen, säger Göran Bergström.
Förutom möten i Strömsund kommer det också att arrangeras möte i Hoting där man också drabbats hårt av det kriminella gänget.
– Vi måste sätta ner foten för så här kan vi inte ha det. Jag tror det kommer att bli bra möten mellan handlare, polis och kommunen. Alla börjar nog att förstå att vi behöver fler poliser i glesbygden.
PATRICK SJÖÖ